Cele mai bune întrebări de interviu sunt acele întrebări originale, neașteptate, al căror răspuns este greu de pregătit de dinainte. Acestea nu sunt acele întrebări des întâlnite pentru care candidații cunosc deja răspunsul, cum ar fi „povestește-mi mai multe despre tine”, „detaliază-mi experiența ta” sau „de ce vrei să schimbi rolul actual?”.
Pentru a ajuta echipele de HR și liderii implicați în recrutare să determine dacă persoana din fața lor ar fi o potrivire excelentă în cadrul echipei, am selectat 7 întrebări de interviu originale pe care le pot folosi pentru evaluarea cu succes a candidaților.
1. Descrie procesul pe care îl urmezi pentru [activitate job]
În cadrul acestei întrebări, [activitate job] se referă la rolul pentru care recrutezi sau la o parte esențială a acestuia. De exemplu, dacă angajezi un specialist în email marketing, ai putea întreba „Descrie procesul pe care îl urmezi pentru construirea unei liste de email” sau „Descrie procesul pe care îl urmezi pentru construirea unei reputații pentru un domeniu nou”.Această întrebare îți arată cum un candidat adresează diversele provocări care țin de munca de zi cu zi. De asemenea, poți afla mai multe despre experiența de lucru a unui aplicant atunci când acesta explică felul în care abordează sarcinile de bază ale unui rol.
Deși nu există răspunsuri greșite, această întrebare îți permite să identifici eventualele semnale de alarmă privind experiența candidaților. Nu exclude nici cazul în care aceștia s-ar putea să nu fi înțeles corespunzător responsabilitățile rolului. Acestea fiind spuse, nu descalifica aplicanții care nu au descris un proces asemănător cu ceea ce presupune acest rol în cadrul organizației tale. Vei vrea mai degrabă să analizezi felul în care aceștia gândesc și cum se organizează. Chiar dacă au urmat un proces diferit de cel al rolului în cauză, s-ar putea să fie o potrivire excelentă pentru rol după câteva sesiuni de training.
Cum să evaluezi răspunsurile
Un răspuns bun este cel prin care candidatul descrie cum arată pentru el o zi de lucru normală și demonstrează că are o înțelegere generală a jobului.Un răspuns excelent, în schimb, îți va oferi mai multe informații decât atât. S-ar putea ca, în descrierea fluxului de lucru, să descoperi un mod foarte eficient sau isteț de a face lucrurile. Poate candidatul a descoperit o modalitate mai rapidă de a duce la bun sfârșit o anumită sarcină sau de a-și verifica munca, sau îți va povesti despre un instrument pe care îl folosește.
De asemenea, poți descoperi câteva indicii care să-ți arate că noul angajat s-ar putea integra bine în echipă. Poate folosește un flux de lucru similar celui preferat de echipă. Dacă ai noroc, s-ar putea chiar ca aplicantul să fi descoperit câteva moduri eficiente de a lucra, moduri care ar putea ajuta și echipa ta să inoveze și să-și îmbunătățească munca. Atunci când se întâmplă asta, știi că ai în față un candidat valoros.
Alte variante:
- Dacă ar trebui să te ocupi de [menționează o sarcină], ce ai face mai întâi? (de exemplu: Dacă ar trebui să te ocupi de construirea unei liste de email, ce ai face mai întâi?)
- Care este cel mai important aspect din îndeplinirea acestei sarcini?
- Care este fluxul tău ideal de lucru pentru [menționează o sarcină]?
2. Descrie-mi o situație în care ți-ai asumat un risc și ai eșuat
Cu toții avem exemple de situații în care ne-am asumat anumite riscuri pentru a îndeplini ceva valoros. Totodată, puțini sunt dispuși să își asume un risc știind că nu vor avea succes de fiecare dată. Și mai puțini sunt aceia care învață ceva din aceste situații – aceștia sunt cei care au ceva valoros de adus într-o echipă.Nimănui nu-i place să-și comemoreze eșecurile – în același timp, nimeni nu este perfect. Această întrebare te ajută să evaluezi felul în care un candidat își privește greșelile și dacă are capacitatea de a le recunoaște în fața altora și de a învăța din ele.
Cum să evaluezi răspunsurile
Îți vei dori să duci discuția mai departe cu acei candidați care preferă să fie sinceri, în loc să încerce să se pună într-o lumină bună. Un candidat excelent va descrie cu onestitate dificultățile prin care a trecut și își va asuma propriile greșeli.În mod ideal, candidatul perfect va descrie ceea ce a învățat dintr-o greșeală din trecut fără să fie îndemnat să o facă. Alegerea candidaților care învață din greșeli și se concentrează pe felul în care se pot îmbunătăți în mod constant este o decizie cheie în angajarea celor mai buni oameni.
Alte variante:
- Care este cea mai mare provocare profesională cu care te-ai confruntat?
- Îmi poți descrie o situație în care ai depășit un eșec?
- Cum gestionezi situațiile frustrante?
3. Cu ce realizare te poți mândri în mod special și de ce?
O echipă puternică este formată din oameni cu backgrounduri și experiențe diferite, de la care fiecare membru al echipei poate învăța. Însă lucrul pe care toți ar trebui să-l aibă în comun este motivația de a avea succes, iar această întrebare te va ajuta să identifici atât această motivație, cât și ceea ce un candidat consideră drept succes.Nu este nicio problemă dacă un candidat descrie o realizare care nu are legătură cu viața profesională, însă în același timp asigură-te că nu intri prea mult în detalii personale care nu te ajută cu nimic în evaluarea acestuia.
Să-i întrebi pe candidați care sunt realizările cu care se mândresc le oferă șansa de a-și scoate în evidență calitățile, dar și de a prezenta felul în care își stabilesc obiectivele și plănuiesc să le îndeplinească.
Cum să evaluezi răspunsurile
Atunci când adresezi această întrebare în cadrul unui interviu, îți vei dori ca aplicantul să povestească despre ceva ce a realizat și cu care se mândrește. Realizarea în sine este mai puțin importantă decât felul în care vorbește despre aceasta. Ce relevă asta despre felul în care abordează provocările? Îți spune că pregătește cu atenție un plan de acțiune sau că adresează situațiile critice în mod impulsiv?Răspunsurile la această întrebare îți oferă informații despre valorile candidaților și ceea ce își doresc să obțină pe termen lung, dar și felul în care aceste lucruri se aliniază cu rolul pentru care au aplicat. Un om de vânzări care se mândrește cu faptul că a reușit să devină independent din punct de vedere financiar încă de mic îți va arăta că înțelege valoarea banilor pentru clienții tăi. Un manager care se mândrește cu timpul petrecut făcând voluntariat cu tineri îți arată că are cel mai probabil abilități de rezolvare a conflictelor și de management al crizei. Privește dincolo de realizarea în sine pentru a descoperi ce spune aceasta despre candidat.
Alte variante:
- Care este cea mai mare realizare a ta?
- Povestește-mi despre cel mai satisfăcător lucru pe care l-ai realizat.
- Descrie-mi o situație în care ai obținut ceva ce nu ai crezut că este posibil.
4. Care este cea mai complexă sau de nișă noțiune pe care o cunoști? Mi-o poți explica în 5 minute sau mai puțin?
Comunicarea este critică pentru funcționarea armonioasă a unei echipe. Iar asta înseamnă că ai nevoie de acei angajați care pot rezuma și explica idei complexe într-un mod clar, preferabil în timp scurt. Aceasta este o întrebare de interviu neobișnuită, astfel că este puțin probabil ca aplicanții să fi pregătit un răspuns de dinainte. Asta înseamnă că îți permite să evaluezi în mod real felul în care aceștia comunică.Această întrebare îți va permite să afli multe lucruri despre abilitățile și stilul de comunicare ale unui candidat. Este totodată un mod mai eficient de a evalua abilitățile de comunicare decât întrebând pur și simplu aplicanții dacă sunt buni comunicatori.
Cum să evaluezi răspunsurile
În mod ideal, atunci când adresezi această întrebare vei putea descoperi pasiunea și entuziasmul unui candidat de a-și împărtăși cunoștințele. Însă cele mai bune răspunsuri trebuie să dezvăluie mai mult decât simplul entuziasm. Vei vrea să vezi că aplicantul are abilitatea de a sumariza și exprima idei complexe fără a se pierde în detalii.Răspunsurile excepționale îți vor arăta și că un candidat are abilități excelente de comunicare – cum ar fi faptul că aceștia fac pauze frecvente pentru a întreba dacă o anumită idee este suficient de clară înainte de a trece la următoarea. Un răspuns excelent va fi mai degrabă sub forma unei conversații decât a unei înșiruiri de informații.
Alte variante:
- Văd în CV-ul tău că ai experiență cu [menționează cel mai complex lucru din CV]. Ce este acesta?
- Cum ai descrie acest rol cuiva care nu știe nimic despre el dacă ai avea la dispoziție doar 2 minute?
- Dacă ar trebui să îi explici [un aspect complex al rolului] unui elev de gimnaziu, ce i-ai spune?
5. Dacă te-am angaja, care crezi că ar fi contribuția ta în cadrul echipei?
Alegerea unei întrebări care adresează valoarea pe care un aplicant crede că o va aduce echipei îți poate oferi informații utile despre felul în care acesta se percepe atât pe sine, cât și rolul în cauză.Această întrebare te ajută să descoperi cum anume se vede un candidat integrându-se în echipa ta și dacă are câteva idei noi cu care ar putea contribui. Este o întrebare mult mai utilă pentru evaluarea candidaților decât „De ce îți dorești acest rol?”, eliminând astfel riscul ca aplicanții să pună prea mult accent pe calitățile lor.
Cum să evaluezi răspunsurile
Pentru a evalua răspunsul la această întrebare, va trebui să cauți indiciile care îți arată că aplicantul a căutat mai multe informații despre rol și despre companie – dacă își face temele în timpul procesului de recrutare, cel mai probabil și le va face și atunci când va lucra pentru organizația ta. Aplicanții ar trebui cel puțin să știe câteva informații despre ceea ce face compania și către ce obiective se îndreaptă. Răspunsurile de top vor fi cele specifice, în care aplicantul explică cum anume poate contribui la aceste obiective.Un răspuns care indică faptul că un candidat a citit mai multe despre rol este un răspuns bun, însă eventualele comentarii care îți arată că este un inovator care se gândește în ce fel poate ajuta compania să crească sunt și mai bune.
Alte variante:
- Ce abilități crezi că aduci în plus față de alți aplicanți?
- Dacă vei fi angajat(ă) pentru acest rol, ce îți vei dori să realizezi mai întâi?
- Ce crezi că ai putea învăța echipa existentă să facă mai bine?
6. Povestește-mi despre cel mai puțin structurat mediu în care ai lucrat până acum
Cu toate că îți dorești să le oferi angajaților un mediu de lucru bine structurat, îți vei dori și să angajezi acele persoane care pot organiza proiecte noi de la zero. Cel mai rapid mod prin care îi poți depista este să vezi ce face cineva atunci când nu primește instrucțiuni.În cadrul interviului, poți evalua acest lucru din experiența lor de muncă anterioară. Aceasta îți va spune mai multe despre nivelul de supraveghere cu care un candidat este obișnuit, ce părere are despre asta și cum gestionează situațiile în care trebuie să se descurce de unul singur.
Cum să evaluezi răspunsurile
Răspunsul la această întrebare te ajută să stabilești câteva puncte de reper. Viziunea unei persoane despre „nestructurat” poate fi complet diferită de viziunea altcuiva, astfel că ceea ce povestesc aplicanții te poate ajuta să îți dai seama dacă sunt pregătiți pentru nivelul de organizare al rolului pentru care recrutezi.Acordă atenție și reacției candidatului. Aceasta îți poate arăta că îi place să lucreze în lipsa unor instrucțiuni clare; sau, dimpotrivă, că lipsa unor instrucțiuni clare creează un disconfort. Diferitele roluri cer niveluri diferite de supraveghere și independență, așa că păstrează în minte rolul în cauză pentru a determina dacă un candidat s-ar potrivi sau nu.
Dacă un candidat se pierde în răspunsul pentru această întrebare, nu te îngrijora. Ascultă cu atenție și ghidează conversația pentru a o menține relevantă. În plus, dacă vezi că întrebarea a părut neclară, nu ezita să oferi explicații suplimentare.
Alte variante:
- Povestește-mi despre o situație în care ai fost responsabil(ă) în totalitate pentru munca ta.
- Povestește-mi despre cel mai strict și cel mai puțin strict mediu în care ai lucrat. Cum te-ai simțit în fiecare dintre ele?
- Cum gestionezi munca atunci când nu ai o sarcină clară de rezolvat?
7. Ce ți-ai dori cel mai mult să aflăm despre tine, din ce nu am acoperit până acum?
Interviul este o șansă de a afla mai multe despre candidați, așa că de ce să nu îi lași să-și prezinte cele mai importante calități?Poate părea contraintuitiv să lași candidați să spună ceea ce vor să auzi, însă această întrebare te ajută să primești acele informații relevante care nu se regăsesc în răspunsurile celorlalte întrebări de interviu. Candidații s-ar putea să își dorească să scoată mai mult în evidență anumite aspecte sau să explice mai în detaliu ceva ce au menționat doar tangențial.
Dacă întrebi un candidat ce își dorește să afli despre el, îi oferi astfel oportunitatea de care are nevoie pentru a se promova. S-ar putea să te surprindă spunându-ți ceva important despre care nu te-ai fi gândit să întrebi.
Cum să evaluezi răspunsurile
Cele mai bune răspunsuri la această întrebare îți oferă informații bonus care nu își au neapărat locul în CV, deși s-ar putea să fie relevante pentru job. Un potențial angajat pentru o franciză internațională ar putea fi fluent în alte două limbi, fără să fi menționat asta în aplicația sa. Un candidat pentru un rol de vânzări s-ar putea să povestească despre magazinul de pe Etsy pe care îl gestionează, fără să-l fi menționat ca experiență de lucru.S-ar putea chiar să capeți o înțelegere mai bună a obiectivelor de creștere ale unui candidat. Presiunea de a avea un CV scurt poate determina mulți candidați să nu includă și alte informații relevante privind experiența sau abilitățile lor.
De asemenea, ar trebui să cauți și acele exemple de abilități „soft”. Cum multe roluri – în special cele de IT – au multe cerințe tehnice, un aplicant ar putea alege să menționeze doar experiența care este în mod direct relevantă. Însă dacă ai avea de ales între doi candidați cu experiență similară, cel mai probabil îl vei prefera pe cel care a dat dovadă și de abilități excelente de comunicare. Această întrebare te va ajuta să descoperi acel candidat.
Alte variante:
- Ce abilitate te face cea mai potrivită alegere pentru acest rol?
- Îmi poți spune despre alte experiențe care te-au pregătit pentru acest job?
Care sunt întrebările tale de interviu preferate?
Desfășurat corespunzător, interviul te va ajuta să descoperi acei candidați cu potențial, care s-ar putea transforma în colegi extraordinari pentru echipa ta. Iar alegerea unor întrebări de interviu originale va asigura sinceritatea răspunsurilor.Dacă ai câteva întrebări preferate pe care nu le-am acoperit în acest articol, scrie-ne la hello@mingle.ro și ajută-ne să construim cea mai cuprinzătoare librărie gratuită de întrebări de interviu pentru specialiștii și liderii de HR. Fie că sunt întrebări testate cu succes, întrebări pe care le adresezi frecvent sau complet unice, ne-ar plăcea să aflăm ce funcționează cel mai bine pentru tine.
Iar dacă te străduiești să găsești cele mai bune întrebări de interviu și să structurezi cu succes interviurile, citește acest ghid cuprinzător pentru susținerea interviurilor.
Comments
Post a Comment