An de an, din 2021 încoace, lansăm în luna februarie un studiu care a ajuns să fie foarte apreciat și mult așteptat. Prin acest studiu, măsurăm valorile de referință ale celor mai importanți indicatori de recrutare din România.
În ediția de anul acesta, am analizat datele a 65 de companii care au folosit software-ul de recrutare Mingle în 2024 pentru a răspunde la întrebări precum:
- Cât durează să ocupi un rol - și ce etape durează cel mai mult?
- Care sunt cele mai bune surse de recrutare?
- De ce resping candidații ofertele de job?
Raportul nostru conține atât date generale, cât și analize detaliate pe industrii, alături de recomandări pentru optimizarea indicatorilor de recrutare
Poți accesa gratuit studiul complet de mai jos:
Cât durează ocuparea unui rol, în funcție de industrie?
Durata medie de ocupare a unei poziții este de 36 de zile, însă acest interval variază considerabil în funcție de industrie și de specificul rolului. Durata procesului de recrutare este direct influențată de nivelul de expertiză necesar pentru rol. Cu cât o poziție implică competențe mai specializate, cu atât procesul de recrutare devine mai îndelungat.
Cele mai îndelungate procese de recrutare se înregistrează în domeniile IT și Finanțe & Asigurări, în timp ce angajările din Logistică, Producție și Construcții sunt finalizate cel mai rapid.
Ce etape durează cel mai mult?
Multe echipe de HR se confruntă cu timpi de răspuns îndelungați din partea managerilor. În medie, aceștia oferă feedback pe CV-uri în aproximativ 6 zile, iar după interviuri mai au nevoie de încă 11 zile pentru a lua o decizie.
Totodată, și interviurile cu echipa de HR durează mult: cel mai mare blocaj apare după interviu, când candidații așteaptă să fie avansați în etapa următoare.
Durează 12 zile, în medie, pentru ca aplicanții să ajungă la primul interviu, iar timpul scurs de la aplicare până la ofertare este de 28 de zile.
Câți candidați aplică în medie?
În medie, un anunț de angajare atrage 1.400 de vizualizări, dintre care 17% se transformă în aplicații concrete. Pentru finalizarea unei angajări, este necesară evaluarea a aproximativ 73 de aplicanți.
Interesul candidaților fluctuează în funcție de domeniu. Sectoare precum Retail, Vânzări, Marketing și Call center se bucură de cea mai mare atractivitate, cu rate de aplicare între 25% și 50% din totalul vizualizărilor.
La polul opus, domeniile tehnice (cum ar fi IT, Producție, Construcții și Inginerie) generează un răspuns mai moderat din partea candidaților, cu doar 5-10% dintre aceștia care decid să aplice.
Care sunt cele mai eficiente surse de recrutare?
Dintre toate sursele, site-urile de joburi generează cel mai mare număr de candidați. Așadar, dacă faci recrutare de volum și ai nevoie de cât mai multe aplicații, acestea ar trebui să fie printre opțiunile tale principale. Totuși, în ciuda faptului că aduc peste 80% dintre candidați, site-urile de joburi contribuie doar cu 45% la angajările totale.
O alternativă mai eficientă o reprezintă recomandările interne. Deși doar 1,5% dintre candidați provin din această sursă, rata de conversie este semnificativă – 72% dintre recomandări sunt potrivite pentru rol, iar 25% dintre acestea se concretizează într-o angajare. Acest lucru le face una dintre cele mai valoroase surse de recrutare, urmate de aplicațiile interne și candidații veniți prin pagina de cariere a companiei.
Sourcing-ul de candidați
Pentru rolurile nișate, companiile primesc în general puține aplicații, așa că recurg la căutări directe de candidați. Cel mai bine funcționează căutările pe LinkedIn, deși unele echipe folosesc cu succes și eJobs sau BestJobs.
În medie, trebuie contactați 56 de candidați pentru a face o angajare. 21% dintre persoanele contactate ajung la interviu, iar un recrutor contactează în medie 260 de candidați pe lună.
Care este impactul bonusurilor pentru recomandări
44% dintre companii au un sistem de bonusare pentru recomandările interne. Acestea primesc de 2,5 ori mai multe recomandări decât companiile care nu oferă bonus și reușesc să acopere 26% din angajări prin recomandări interne (comparativ cu 17% în cazul companiilor care nu acordă bonusuri).
Bonusurile oferite variază substanțial, de la 500 lei pentru pozițiile blue collar până la 7.500 lei pentru specialiștii IT.
Ce apreciază candidații cel mai mult în recrutare?
Am întrebat candidații ce apreciază cel mai mult în cadrul unui proces de recrutare, pentru a înțelege cum le pot îmbunătăți companiile experiența.
Majoritatea candidaților preferă un proces de recrutare simplu și rapid, cu informații clare și transparente în fiecare etapă. De asemenea, un aspect esențial pentru ei este să primească feedback la timp din partea companiilor.
De ce resping candidații ofertele?
În medie, 27% dintre candidați resping ofertele de angajare. Motivul principal este salariul, 43% din candidați refuzând oferta din cauză că salariul oferit este prea mic pentru nevoile lor.
Pe locurile doi și trei se situează aproape la egalitate ofertele mai avantajoase primite de la alte companii și lipsa unui mod de lucru remote sau hibrid.
Strategia ta pentru 2025
Descarcă raportul gratuit pentru a vizualiza toți indicatorii de recrutare și ce strategii să pui la punct pentru a-i îmbunătăți.
Astfel, îți vei contura planul de acțiune pentru 2024:
- Calculează indicatorii din procesul tău de recrutare și vezi cum te poziționezi față de media industriei tale.
- Descoperă indicatorii care ar trebui îmbunătățiți.
- Alege 2-3 aspecte importante și relevante pentru compania ta. Acestea sunt inițiativele în care să investești anul acesta.
Comments
Post a Comment