Skip to main content

Angajarea persoanelor cu dizabilități: de ce contează și cum să o faci corect

Imagine angajarea persoanelor cu dizabilități


Angajarea persoanelor cu dizabilități nu este doar un act de responsabilitate socială sau de respectare a unor norme legislative. Poate fi și o oportunitate valoroasă pentru compania ta de a beneficia de diversitate, talent și perspective unice.

Deși există încă provocări în integrarea angajaților cu dizabilități pe piața muncii, crearea unui mediu de lucru accesibil și incluziv nu doar că sprijină aceste persoane, dar aduce și beneficii semnificative angajatorilor și societății în ansamblu.

În acest articol vei afla care sunt beneficiile care vin odată cu angajarea persoanelor cu dizabilități, dar și cum poți crea un loc de muncă primitor pentru acestea.

Ce se consideră drept dizabilitate?

Când ne gândim la o dizabilitate, deseori ne apare ceva ce putem vedea cu ușurință, cum ar fi dificultăți de vedere sau folosirea unui scaun cu rotile.

Dar, în ultimii ani, mai multe cercetări au pus accent și pe „dizabilitățile invizibile”. Acestea sunt dizabilități care nu pot fi identificate cu ușurință atunci când ne uităm la cineva. De exemplu, aici se încadrează neuro-divergența, diabetul sau cancerul.

Dacă ar fi să oferim o definiție, putem spune că dizabilitatea se referă la o deficiență fizică sau mintală care limitează cel puțin o activitate majoră din viața cuiva. O activitate majoră poate fi o sarcină de bază, cum ar fi statul în picioare, mersul pe jos, dormitul, ridicatul în picioare, cititul, dar și activități fiziologice precum cele legate de sistemul digestiv, circulator sau respirator.

Cum poate beneficia compania ta angajând persoane cu dizabilități

Recrutarea persoanelor cu dizabilități este nu doar o alegere corectă din punct de vedere moral și etic, dar și o decizie inteligentă pentru companie. Aceasta poate stimula inovația, promova incluziunea și contribui la extinderea portofoliului de clienți, având un impact pozitiv și asupra profitabilității.

Iată care ar fi principalele beneficii:

1. Încurajezi inovația

Angajarea persoanelor cu dizabilități poate extinde oportunitățile de inovare. Acest lucru se datorează faptului că acești candidați tind să aibă capacități excelente de problem solving - mulți au experiență vastă în găsirea de soluții creative la probleme în timp ce navighează într-o lume care adesea nu este construită pentru ei.

Acești angajați pot avea o perspectivă unică asupra provocărilor și sunt adesea persistenți în a găsi o soluție atunci când întâmpină un obstacol.

2. Îmbunătățești performanța

S-a dovedit că organizațiile care au fost incluzive față de persoanele cu dizabilități au avut venituri cu aproximativ 30% mai mari, în medie, pe o perioadă de patru ani, comparativ cu omologii lor mai puțin incluzivi.

Angajatorii care creează o cultură de adaptare și accesibilitate pentru angajații cu dizabilități reduc barierele în calea performanței.

3. Promovezi un mediu de incluziune

Prin recrutarea persoanelor cu dizabilități creezi un mediu de lucru incluziv. Acest lucru încurajează empatia la locul de muncă și poate avea, de asemenea, un impact mare asupra modului în care angajații se simt la birou.

În plus, echipele diverse creează oportunități mai mari și mai frecvente de schimb cultural. Membrii echipei pot fi martori la experiențele colegilor lor, construind empatie și conștientizare mai mare.

4. Crești retenția angajaților

Costurile de înlocuire a angajaților care părăsesc compania nu este ceva de ignorat. Persoanele cu dizabilități tind să caute un loc de muncă stabil și de încredere și, prin urmare, au mai multe șanse să rămână pentru mai mult timp într-o echipă. Aceasta, bineînțeles, dacă găsesc în compania ta condițiile de care au nevoie și un mediu primitor.

5. Extinzi piața de clienți

Majoritatea persoanelor își doresc să susțină companiile care sunt implicate în proiecte sociale. Angajarea și promovarea persoanelor cu dizabilități le arată clienților că organizația ta nu este interesată doar de succes și profitabilitate, ci că este capabilă să vadă potențialul într-o categorie socială uneori exclusă.

Acest lucru poate crea o imagine pozitivă despre companie și îi poate încuraja pe cumpărători să devină sau să rămână clienți loiali.

6. Înțelegi mai bine clienții

Persoanele cu dizabilități reprezintă o parte considerabilă a pieței de consum. Viziunea și părerile lor pot ajuta o companie la crearea unor produse sau servicii care să aibă în vedere nevoile acestui segment de clienți.

Cum poți face compania ta accesibilă persoanelor cu dizabilități

Iată șase moduri de a face organizația ta mai atractivă și accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, fie că sunt angajați prezenți sau potențiali.

1. Descrie clar facilitățile de acomodare oferite

În descrierea jobului enumeră facilitățile de acomodare existente, dar menționează-le și pe cele care lipsesc. Pregătește-i pe colegii tăi să răspundă la întrebările candidaților referitoare la acest subiect.

Aceste facilități pot include acces la lift, scări, borduri sau lățimea culoarelor. Factorii mai puțin evidenți, cum ar fi iluminarea și zgomotele puternice, lipsa semnalului la telefonul mobil sau a internetului, ar putea fi și aceștia decisivi pentru un candidat.

Alocă-ți timp să subliniezi aceste detalii în descrierea jobului, pentru a le transmite persoanelor cu dizabilități că nevoile lor sunt luate în considerare.

2. Vorbește cu managerii despre procesul de integrare

Managerii sunt adesea primele persoane la care vor apela angajații, fie în timpul procesului de recrutare, fie pe parcursul activității la locul de muncă.

De aceea, este esențial ca managerii să aibă cunoștințe practice despre procesul de acomodare și să poată oferi sprijin atunci când este nevoie, inclusiv în activitățile sociale, cum ar fi happy hours sau alte evenimente de echipă. Acest lucru contribuie la reducerea stigmatizării și la crearea unui mediu de lucru mai incluziv.

Pentru a facilita acest proces, caută resurse care să îi ajute pe manageri să înțeleagă mai bine nevoile angajaților cu dizabilități și să organizeze întâlniri și evenimente accesibile tuturor.

Oferirea unei perspective clare asupra experiențelor acestor colegi îi ajută pe toți – în special pe manageri – să își dezvolte empatia și abilitățile de leadership incluziv.

3. Oferă și beneficii incluzive

Pentru mulți angajați cu dizabilități, beneficiile pot fi un factor important în alegerea unui loc de muncă. De exemplu, pentru o persoană cu probleme locomotorii, poate abonamentul la sală nu va fi de folos. Dar o rampă de intrare în clădire, acces la servicii medicale speciale sau poate ședințe de masaj ar fi mai potrivite.

4. Vorbește despre dizabilități

Când vorbim despre egalitate, incluziune și diversitate, dizabilitățile sunt uneori trecute cu vederea.

Este important să includem în conversațiile cu colegii și experiențele persoanelor cu dizabilități, precum și să normalizăm ideea de a le oferi sprijin și acomodare la locul de muncă. Acest lucru nu doar că reduce stigmatizarea, dar contribuie și la crearea unui mediu mai accesibil pentru toți.

Pentru cei care nu se confruntă direct cu o dizabilitate, poate fi greu să înțeleagă provocările zilnice ale celor care trăiesc cu astfel de realități. De aceea, astfel de discuții pot fi extrem de valoroase pentru creșterea gradului de conștientizare.

În plus, îți poți ajuta colegii să înțeleagă mai bine aceste experiențe prin instrumente sau simulări care prezintă provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

5. Oferă un program de lucru flexibil sau remote

Flexibilitatea muncii de la distanță în comparație cu munca la birou poate fi deosebit de valoroasă pentru unii angajații cu dizabilități.

De exemplu, dacă cineva are dureri cronice sau se află în scaun cu rotile, se poate să aibă dificultăți în a conduce mașina sau în a lua transportul în comun pentru a ajunge la birou.

În schimb, dacă poate lucra de la distanță, acel angajat va fi mai capabil să-și gestioneze provocările și să lucreze într-un mediu sigur.

6. Asigură-te că oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt incluzive

Oferă resurse de învățare prin diferite modalități, adaptate nevoilor fiecăruia. Poți avea resurse vizuale, scrise și auditive. Pentru programele audio sau video, asigură-te că sunt disponibile subtitrări și transcrieri.

Exemplu practic: Cum a acomodat Bookster un angajat nevăzător

Am vorbit cu Carmen Ioniță, HR Consultant la Bookster, despre cum l-au integrat în echipa lor pe Andrei, un coleg nevăzător. Iată ce ne-a povestit Carmen:

Cum a ajuns Andrei să lucreze la Bookster?

Andrei este cel care ne-a găsit. El știa de Bookster, îi plăcea proiectul. A aplicat pe poziția de Account Manager, a dat testul de calificare, l-a trecut, au mai urmat câteva interviuri și gata. Am început colaborarea :).

Cum ați acomodat venirea lui?

Andrei a avut nevoie de ghidaj doar în primele săptămâni, acum se descurcă singur.

În birou nu am făcut mari modificări, deoarece nu a fost nevoie. Doar i-am oferit un birou la care să aibă acces mai ușor și am lipit litere la butoanele dozatorului de apă sau pe alte instrumente din birou.

În ceea ce privește partea tehnică, el folosește un instrument de citire care îi redă vocal tot ceea ce apare scris pe ecranul de la calculator. Prin urmare, cu o singură excepție, nu a fost nevoie să ne adaptăm programele.  

Cum s-a integrat în echipă?

Înainte de venirea lui am lucrat la un ghid pentru toată echipa Bookster. Eu și încă o colegă aveam experiență în lucrul cu persoanele nevăzătoare și, cu puțin research, am scris un ghid care să îi ajute pe colegii noștri să îl integreze cât mai ușor pe Andrei în mediul Bookster.

În primele luni a avut un buddy, o colegă din altă echipă decât a lui, și un mentor, care este un coleg din echipa sa. Avem grijă ca la întâlniri toată lumea să își anunțe prezența, la prezentări care conțin imagini să i le explicăm, iar mentorul lui îi traduce cât mai multe elemente vizuale pentru ca Andrei să înțeleagă contextul.

Iar până acum, evenimentele pe care le-am avut după program au fost toate accesibile și pentru el. 

Dorința este să îl tratăm pe Andrei ca de la egal la egal și să îi facilităm accesul acolo unde este cazul. El are nevoie de acces, nu de ajutor. Împreună cu el, vrem să construim un mediu potrivit nevoilor sale.

E rândul tău

Când se gândesc la angajarea persoanelor cu dizabilități, unele organizații ar putea avea rezerve legate de costurile acomodărilor necesare la locul de muncă, dar și de capacitatea acestor candidați de a îndeplini cerințele unui job.

Dar, cum aceste persoane se descurcă deja în mediul uneori provocator al vieții de zi cu zi, în același mod pot face față și task-urilor de la birou.

Prin urmare, fii deschis(ă) să le descoperi abilitățile și aptitudinile și vezi cum acestea pot fi utile companiei tale. Angajații cu dizabilități pot aduce creativitate, inovație și perspective variate cu privire la modul de rezolvare a diferitelor provocări sau al organizării anumitor procese și activități.

Pe aceeași temă...

Cum să faci onboarding-ul mai ușor cu ajutorul unui buddy

Cum poți să apelezi la echipa existentă pentru a îmbunătăți experiența de onboarding a noilor colegi.

Citește în continuare

Comments

Top articole pentru HR

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări su...

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.  Cele mai bune întrebări diferă de rolul pentru care recrutezi, de tipul de interviu pe care îl susții și de abilitățile pe care dorești să le evaluezi. Iar găsirea acestora necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător din care vei afla: 1. Ce să faci înainte de a susține primele interviuri 2. Care sunt tipurile de interviuri și întrebările pentru fiecare 3. Ce întrebări să folosești în funcție de abilitățile evaluate 4. Ce întrebări de interviu nu ar trebui să adresezi 5. Cum să structurezi interviurile și să asiguri cursivitatea interviu...

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin ...

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi ...