Skip to main content

20 de întrebări pentru interviurile cu managerii

Interviuri cu manageri


Managerii sunt unii dintre cei mai importanți oameni dintr-o companie, de aceea și atenția pe recrutarea lor este mult mai mare decât în cazul altor tipuri de candidați. Prin urmare, procesul de recrutare cu toți pașii lui trebuie gândit astfel încât  să îi poți evalua cât mai bine înainte de a le face o ofertă de angajare.

Înțelegerea modului în care candidații pentru posturile de manageri trebuie examinați este o parte crucială a procesului de angajare. Iar întrebările din cadrul interviurilor sunt acolo pentru a te ajuta să determini cine este potrivit și cine nu.

În acest articol, vei găsi unele din cele mai importante 20 de întrebări pe care ai putea să le incluzi în cadrul interviurilor de angajare de manageri, dar și ce trebuie să ai în vedere atunci în analizezi răspunsurile.

Prin ce sunt diferite întrebările interviului de management de întrebările dintr-un interviu standard?

Pentru început, hai să vedem ce face interviurile managerilor atât de deosebite - ce este diferit între întrebările acestor evaluări în comparație restul.

Întrebările interviului de management sunt concepute pentru a evalua potențialul unui candidat de a-i conduce pe alții și de a ocupa o poziție importantă în cadrul organizației. Aceste întrebări se concentrează de obicei pe capacitatea unui candidat de a conduce, de a lua decizii importante și a îi motiva pe alții, precum și pe experiența lor în gestionarea echipelor și atingerea obiectivelor.

În acest fel, ele diferă de întrebările standard de interviu, care se concentrează de obicei pe rol și pe abilitățile specifice industriei.

Intrebari interviu manageri



Aceasta nu înseamnă că întrebările adresate potențialilor manageri sunt total diferite de întrebările standard, dar ele se concentrează mai mult pe zona comportamentală, decât pe abilități foarte tehnice.

Întrebările de interviu pentru manageri variază în funcție de industrie?

Deși o parte din întrebări sunt generale, candidaților pentru funcția de manageri li se vor adresa și întrebări specifice industriei pentru a-și demonstra cunoștințele și experiența în domeniul lor.

Cu toate acestea, multe întrebări obișnuite ale interviului managerului sunt transferabile indiferent de industrie. Acestea includ de obicei întrebări despre stilul de conducere al candidaților, experiențele anterioare și modul în care aceștia gestionează situațiile provocatoare.

Care sunt principalele funcții ale unui manager?

Cei mai buni lideri sunt cei care pot vedea potențialul celorlalți și îi pot susține și inspira să se dezvolte. 

Managerii sunt de obicei responsabili pentru conducerea echipelor, coordonarea proiectelor și asigurarea faptului că departamentele lor funcționează perfect, susținând în același timp valorile companiei.

Mai exact, aceasta înseamnă stabilirea de obiective pentru membrii echipei, dezvoltarea de planuri și strategii pentru atingerea acestor obiective, management de proiect, alocarea de resurse și sarcini între membrii echipei, oferirea de îndrumare și sprijin membrilor echipei și evaluarea performanța echipei.

Pe lângă aceste responsabilități, un manager este de obicei persoana de contact pentru luarea deciziilor importante și rezolvarea problemelor. El trebuie să comunice eficient cu toate părțile interesate: echipa sa, conducerea companiei, iar în unele cazuri clienți, colaboratori sau investitori.

Având în vedere acestea, în cadrul interviurilor te poți concentra pe întrebări care evaluează stilul de conducere, stilul de management și potrivirea echipei.

Metoda STAR

Pe lângă tipurile de întrebări pe care le vei pune în cadrul interviului, este important să stabilești și modul în care le vei adresa.

Metoda STAR (Situație. Sarcină. Acțiune. Rezultat. / Situation. Task. Action. Result.) este o tehnică des utilizată în cazul întrebările interviului comportamental, dar poate fi folosit și pentru a pune întrebări și a ajuta la structurarea întrebărilor.

Această tehnică încurajează candidatul să ofere răspunsuri mai detaliate și mai specifice și ajută intervievatorul să înțeleagă mai bine experiența și abilitățile acestuia.

Iată un exemplu despre cum să structurezi o întrebare de interviu folosind metoda STAR:

  • Întrebare greșită: care este stilul tău de management?
  • Întrebare bună: Povestește-mi despre o perioadă în care a trebuit să oferi feedback dur cuiva din echipa ta. Cum l-ai livrat și care a fost rezultatul acestei situații?

Astfel, candidatul va avea ocazia să îți demonstrează cunoștințele, abilitățile și abilitățile într-un mod mai standardizat și contextual. Deși poate ajuta, de asemenea, la identificarea inconsecvențelor în răspunsurile unui candidat.

Adresând întrebări la interviul managerului în acest fel, îți poți crea o imagine completă a candidatului și a modului în care acesta abordează problemele.

Mai jos regăsești 20 de întrebări care te pot susține în cadrul recrutării managerilor.

5 întrebări pentru a-și evalua abilitățile de conducere

Abilitățile de conducere ale unui viitor manager trebuie să arate o aliniere între obiectivele strategice ale companiei și îndeplinirea obiectivelor echipei pe care managerul o conduce. Cât de bine răspunde managerul potențial la această categorie de întrebări va da probabil tonul pentru capacitatea sa generală de a reuși în acest rol.

1. Cum promovezi inovația și creativitatea în cadrul echipei tale?

Evaluează capacitatea unui candidat de a crea un mediu care încurajează ideile noi și gândire out of the box.

2. Poți oferi un exemplu în care ai folosit feedback-ul primit de la membrii echipei pentru a îți îmbunătăți propria performanță?

Evaluează capacitatea candidaților de a asculta și de a învăța de la membrii echipei lor. Un manager bun va putea întotdeauna să accepte feedback și să-și dezvolte abilitățile cu ajutorul acestuia. Un manager nepotrivit poate ataca echipa sa pentru orice critică.

3. Cum ai stabilit obiective pentru echipa ta și cum ai măsurat succesul la ultimele două mari proiecte desfășurate?

Înțelegi dacă candidatul poate să stabilească obiective clare, să stabilească așteptări realiste și să gestioneze echipa eficient. Un manager care nu reușește constant să-și atingă obiectivul, cel mai probabil nu este potrivit pentru un astfel de rol.

4. Poți descrie un moment în care a trebuit să iei o decizie dificilă privind bugetul sau alocarea resurselor și cum ai gestionat-o?

Cere candidatului să ilustreze modul în care gestionează resursele, precum și capacitatea de a lua decizii dificile în condiții de presiune și poate și incertitudine.

5. Cum te asiguri că echipa ta este aliniată cu misiunea și valorile companiei?

Vei avea o mai bună înțelegere a modului în care un candidat reușește să transmită echipei lui semnificația și importanța valorilor și a misiunii companiei. Un manager bun ar trebui să fie capabil să îndrume echipa pentru a îndeplini cu ușurință scopurile și obiectivele companiei.

5 întrebări pentru a înțelege stilul de management

De multe ori, angajații decid să părăsească un loc de muncă din cauza oamenilor cu care colaborează. Ai grijă ca managerii din compania ta să nu reprezinte un astfel de motiv, deoarece se poate să te coste pierdea unor angajați de valoare.

6. Cum arată echipa ta ideală?

Este o întrebare deschisă, care are o gamă largă de răspunsuri potențiale: o echipă diversă, o echipă internă, o echipă de oameni în care au încredere. Indiferent de răspuns, nu uita să vezi care este și motivația acestei preferințe.

7. Cum ai rezolva problema tramvaiului (the trolley problem)?

Problema tramvaiului este o întrebare filozofică despre dacă este etic să sacrifici o persoană pentru a-i salva pe mulți. Desigur, nu este cazul în compania ta de astfel de decizii radicale, dar este o întrebare interesantă pentru a înțelege mai bine cum va aloca candidatul resurse și oameni pentru proiecte.

8. Care este cel mai dificil proiect pe care l-ai gestionat?

Iar întrebarea care urmează este „Și cum te-ai descurcat?” Este important de luat în seamă câte informații, detalii va adăuga candidatul în mod voluntar la această întrebare.

9. Cum construiești și menții relații cu clienții și partenerii?

Evaluează capacitatea unui candidat de a construi și de a menține relații și de a reprezenta în mod eficient echipa sau organizația în lumea exterioară.

10. Poți oferi un exemplu despre cum ai folosit datele și valorile pentru a stimula luarea deciziilor și pentru a îmbunătăți performanța echipei?

Evaluează capacitatea candidatului de a utiliza datele și valorile pentru a-și informa deciziile. Un manager care nu reușește să fie bazat pe date se va lupta probabil să demonstreze și, în consecință, să îmbunătățească performanța echipei sale.

5 întrebări pentru a evalua modul în care s-ar putea integra în echipă

Sarcina unui manager este să se asigure că echipa lui lucrează împreună cât mai bine și cât mai eficient posibil. Este important să te asigurați că angajezi persoana potrivită atât pentru post, cât și pentru echipa pe care o va coordona.

11. Care a fost persoana ta preferată pe care ai avut-o în subordine? De ce?

Acest lucru oferă o perspectivă asupra abilităților candidatului de a construi relații, stilul lui de lucru și personalitățile cu care lucrează bine. Acesta poate oferi, de asemenea, o idee mai bună cu ce manageri și persoane de conducere va lucra bine candidatul.

12. Cum îți răsplătești echipa când se descurcă bine?

Evaluează capacitatea unui candidat de a oferi recunoaștere și recompense pentru o muncă bine făcută. De exemplu: mulțumește echipei, le recunoaște public reușitele sau nu acordă nicio atenție?

13. Ai fost nevoit vreodată să motivezi o echipă după ce sa întâmplat ceva demotivant?

Află cum își construiește candidatul moralul și cum motivează fiecare membru al echipei după un eșec. Un manager bun va fi capabil să-i motiveze pe angajați să se concentreze asupra proiectelor chiar și după un eșec.

14. Cât de important este timpul petrecut alături de echipa ta?

Această întrebare te poate ajuta să determini abordarea candidatului în ceea ce privește managementul echipei. Se așteaptă ca echipa lui să fie permanent disponibilă la orice solicitare a sa? Se bazează prea mult pe e-mailuri în comunicare? Un manager bun va cultiva relațiile față în față și comunicarea cât mai directă și le va folosi atât pentru a motiva și a alinia echipa.

15. Cum te descurci cu un membru al echipei care se luptă să se integreze în echipă?

De multe ori, echipele cuprind oameni dintr-o varietate de medii, cu nivele de cunoștințe diferite și cu personalități diferite. Managerul ideal va înțelege aceste diferențe și va încerca să creeze o armonie în echipă.

5 întrebări de pus la finalul unui interviu

Întrebările de finale au rolul de a îți oferi o perspectivă asupra așteptărilor și planurilor candidatului pentru rol, precum și asupra conștientizării de sine și a capacității lor de a reflecta asupra propriilor experiențe și învățare.

16. Care sunt așteptările tale legate de salariu și compensație?

Există două școli de gândire cu privire la această problemă. Primul afirmă că cifrele trebuie să apară cât mai curând posibil, în timp ce al doilea afirmă că candidatul ideal nu își va face griji cu privire la întrebarea salarială până la a doua sau a treia rundă de interviuri. Ambele au avantajele și dezavantajele lor atunci când iei decizia de angajare, deci poți decide de la caz la caz.

17. Ce ai fi schimbat la ultimul tău loc de muncă?

Acest lucru îți poate spune multe despre modul în care candidatul ar modifica structura actuală a companiei și dacă ar înțelege pe deplin fișa postului.

18. Poți folosi 3 adjective pentru a te descrie?

Managerii buni vor fi capabili să se descrie în mod adecvat, rămânând umili și subliniindu-și punctele forte. Ei ar trebui să poată, de asemenea, să își exprime valorile și modul în care se vor manifesta la locul de muncă.

19. Cum îți place să fii instruit și ce fel de feedback crezi că este cel mai util?

Acest lucru îți poate spune multe despre conștientizarea de sine a candidatului și capacitatea de a accepta feedback. Este, de asemenea, un indicator important al dorinței candidatului de a-și ajusta comportamentul la circumstanțe.

20. Care ai spune că este o concepție greșită comună despre tine?

Această întrebare poate oferi o perspectivă asupra cât de bine se cunoaște candidatul pe sine și reputația lor profesională. Răspunsul lui poate indica cât de multă influență au avut experiențele și greșelile lor trecute asupra carierei sale.

E rândul tău

După cum, fără îndoială, știi deja, angajarea persoanei greșite poate duce la rezultate dezastruoase, mai ales în cazul angajaților cheie, cum sunt managerii. Și de ce este atât de important să angajezi managerul potrivit pentru angajați, proiectele și organizația ta.

Include o parte din întrebările de mai sus în cadrul interviurilor pe care le ai cu candidații pentru rolul de manageri și nu uita că este la fel de important să interpretezi corect răspunsurile lor la aceste întrebări.

Tu ce întrebări pui atunci când recrutezi un manager? Dacă ai una sau mai multe întrebări care te-au ajutat în aceste interviuri, scrie-ne un comentariu. 


Comments

Top articole pentru HR

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin odată cu comun

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi. 

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări sunt apoi notate

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi două mode