Skip to main content

Cum creezi un proces de recrutare transparent: interviu cu Monica Rațiu, HR Manager la InfiniSwiss

Proces recrutare transparent


Găsirea candidatului potrivit nu înseamnă doar evaluarea competențelor acestuia, ci și crearea unui proces de recrutare clar, corect și motivant. De multe ori, lipsa de transparență, testele imprevizibile sau așteptările nerealiste duc la frustrare de ambele părți. Cum ar fi, însă, dacă procesul de recrutare ar fi mai transparent, mai previzibil și mai echitabil?

În acest articol vei descoperi cum InfiniSwiss, o companie de IT cu sedii în Cluj-Napoca și Elveția, a reușit să îmbunătățească experiența candidaților printr-o abordare mai deschisă și bine structurată. De la comunicare transparentă la pregătirea interviurilor, vei găsi idei practice pentru un proces de recrutare mai eficient și mai atractiv.

Am discutat cu Monica Rațiu, HR Manager, despre cum au reușit să creeze un mediu de lucru în care angajații lucrează cu motivație, iar candidații se bucură de un proces de recrutare transparent și ușor de urmărit.

Iată ce ne-a povestit:

Care este rolul tău în echipa InfiniSwiss?

Eu sunt tot ceea ce înseamnă non-IT în echipă: de la recrutare și management de personal, la admin și evenimente. Fac parte de aproape 3 ani din echipă și mă bucur că am oportunitatea să lucrez cu colegi like-minded.

Care este procesul vostru de lucru atunci când căutați colegi noi?

Ne place să avem colegi care gândesc la fel, așa că ne folosim mult de recomandări și îi primim cu brațele deschise pe cei care au plecat de la noi, dar doresc să se întoarcă la un moment dat. 

În materie de canale de comunicare și recrutare folosim LinkedIn și uneori agenții externe. 

Cât despre etape, acestea diferă. Evaluăm și partea de social skills și felul în care candidații își exprimă ideile. 

Prima etapă este opțională și este discuția de cunoaștere, prin care le răspund întrebărilor și curiozităților pe care le au despre noi.

Apoi următoarea etapă este un screening alături de unul dintre colegii tehnici, în care li se adresează 2-4 întrebări din cele de pe blog. Dacă totul decurge bine, se merge mai departe la interviul nostru final.

Interviul final durează undeva între o oră și jumătate - două ore. Dar se poate termina și mai repede dacă candidatul nu este destul de bine pregătit.

Ultimul pas este cel în care are loc interviul cu clientul. Aici depinde de fiecare în parte, nu există o regulă anume.

Ce face procesul vostru de recrutare unic? 

În primul rând, la fiecare interacțiune pe care o avem cu candidații le prezentăm cât mai multe despre companie: modul de lucru, valorile noastre și cum ne dorim să fie colegii care să se potrivească cel mai bine echipei. 

De asemenea, la screening call-uri și interviuri dedicăm o parte în care candidații ne întreabă orice detalii doresc, atât pe partea de clienți, mod de lucru sau social. Unii vor să aibă și un call inițial cu mine în care să povestim despre InfiniSwiss și eu le răspund cât de bine pot întrebărilor.

Un alt lucru inedit pe care îl facem este că, înainte de interviu, noi le trimitem candidaților un „manual” de întrebări care le vor fi adresate în timpul întâlnirii cu ei. Am ales să publicăm pe blogul nostru întrebările de la care începe discuția de interviu. Desigur, nu le adresăm pe toate pentru că nu avem cum să le acoperim într-o oră și jumătate cât ține interviul final, însă le adaptăm în timpul interviului în funcție de modul în care decurge discuția. 

Am ales acest mod de interviu deoarece am auzit în mai multe locuri spunându-se că interviul nostru este dificil și greu de trecut. Am vrut să demonstrăm că dacă ai o bază bună de Computer Science și tehnologii, vei face față cu brio interviului. 

Mai mult decât atât, am lăsat în link-uri și resurse de învățare pe care le-au folosit și colegii mei pentru cei care au nevoie de inspirație.

Ce schimbări ați observat de când ați implementat această metodă? 

Cea mai mare schimbare a fost faptul că mulți candidați vin mai pregătiți la interviu. Răspunsurile la întrebări nu au cum să le pregătească foarte mult de dinainte, deoarece nu este o discuție liniară. Există unele întrebări care au un răspuns concret, însă majoritatea cer să se scoată în evidență felul în care candidații gândesc soluții la anumite probleme sau inconveniente.

La partea de înrăutățit este vorba despre faptul că nu mai avem atât de mulți candidați care ajung la pasul de screening sau interviu deoarece își dau seama că nu au cunoștințele necesare. Ce mă bucură însă este că unii dintre ei își iau timp să studieze întrebările și revin ulterior pentru a reintra în procesul de recrutare.

Cum măsurați calitatea noilor angajări?

De calitatea noilor angajați ne putem da seama și din timpul interviului, însă pentru a avea o idee și mai bună, îi invităm la Cluj la birou în primele zile de muncă, să petrecem timp împreună și să ne cunoaștem mai bine.

Apoi, fiecare ofertă a noastră vine însoțită de un plan de învățare, iar evoluția colegilor o putem vedea cu ajutorul prezentărilor pe care aceștia le livrează și după curiozitatea de care dau dovadă de-a lungul timpului. 

Cum ai descrie mediul de lucru de la InfiniSwiss?

Povestea InfiniSwiss a pornit acum 10 ani cu scopul de a crea un mediu în care fiecare coleg să crească organic și în același timp să oferim o clienților noștri un serviciu de calitate superioară față de ce se întâlnește pe piață. 

Transparența este una dintre valorile noastre de bază, iar acest lucru se poate vedea atât în munca noastră de zi cu zi, cât și în evenimentele pe care le pregătesc pentru colegii mei. 

Lucrăm complet remote încă de dinainte să fie cool și ne mândrim cu asta. 

Ce apreciază cel mai mult colegii tăi și ce îi motivează? 

Din feedbackurile recurente pe care le avem de la colegii noștri, cel mai mult apreciază:
  • Posibilitatea de lucru full remote;
  • Încrederea pe care le-o acordăm și faptul că nu facem micro-managament;
  • Transparența pe care cei din conducere o manifestă mereu;
  • Evenimentele pe care le organizăm lunar, cât și team-buildingurile din țară sau din afară.

Cât despre motivație, cel mai important factor este echipa. Iar cel mai bun exemplu pe care pot să îl dau în acest sens sunt colegii care au plecat de la noi, iar după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp s-au întors. Pe de altă parte mai sunt și alți colegi care au plecat, dar care mai vin din când în când să lucreze de la biroul nostru din Cluj, indiferent de unde locuiesc. 

Desigur, contează și factorul profesional, cum ar fi proiectele în care au cu adevărat o implicare. Precum și timpul și resursele pe care le alocăm pentru învățare atunci când ei simt nevoia.

Infiniswiss


Ce beneficii extra ți se pare că fac diferența?

Primul și cel mai important în contextul de azi este full remote work. Pe lângă acesta, mai sunt și resursele de învățare și flexibilitatea pe care le oferim colegilor. 

Apoi mai sunt zilele de concediu, care încep de la 25 pe an și la fiecare doi ani alături de noi se mai adaugă câte 1 până se ajunge la 30. 

Credem că bunăstarea mentală a colegilor este importantă, de aceea oferim ședințe de coaching sau terapie plătite de InfiniSwiss. Acestea vin cel mai des în discuție la sesiunile de feedback pe care le organizăm.

Ce putem învăța din procesul de recrutare InfiniSwiss 

Să construiești un proces de recrutare eficient și un mediu de lucru plăcut nu este ceva simplu. Dar cei de la InfiniSwiss au găsit o formulă care funcționează atât pentru candidați, cât și pentru echipa care se ocupă de evaluarea lor.

Iată câteva idei de bune practici pe care le-am reținut de la ei:

  • Creează un proces de recrutare în funcție de nevoile pe care le ai. De cele mai multe ori, calitatea candidaților care intră în procesul de recrutare primează în fața numărului lor.
  • Tratează candidații cu respect și înțelegere și oferă-le resurse pentru a se pregăti înainte de interviuri.
  • Oferă-le candidaților cât mai multe informații despre companie și mediul de lucru, cu exemple concrete.
  • Ascultă feedback-ul colegilor și încearcă să-l implementezi. Doar așa poți construi o cultură deschisă și transparentă. 
  • Investește în resurse de învățare și dezvoltare pentru angajați, care au potențialul de a crește retenția. 
Descoperă Mingle

Cum a îmbunătățit Sameday comunicarea cu candidații folosind Mingle

Am vorbit cu Ana Angheni, Recruitment Manager în cadrul Sameday despre cum au luat decizia de a implementa Mingle și cum îl folosesc acum în echipa de recrutare.

Citește studiul de caz


Comments

Top articole pentru HR

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări su...

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.  Cele mai bune întrebări diferă de rolul pentru care recrutezi, de tipul de interviu pe care îl susții și de abilitățile pe care dorești să le evaluezi. Iar găsirea acestora necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător din care vei afla: 1. Ce să faci înainte de a susține primele interviuri 2. Care sunt tipurile de interviuri și întrebările pentru fiecare 3. Ce întrebări să folosești în funcție de abilitățile evaluate 4. Ce întrebări de interviu nu ar trebui să adresezi 5. Cum să structurezi interviurile și să asiguri cursivitatea interviu...

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin ...

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi ...