Revenirea la muncă după concediul de creștere a copilului poate fi o experiență destul de dificilă pentru mulți părinți.
În primele câteva săptămâni, părinții care se întorc la lucru după o absență îndelungată s-ar putea să se teamă că nu vor mai avea abilitățile sau competențele necesare pentru a-și face bine treaba. În special în cazul joburilor care presupun multe cunoștințe tehnice, dar nu numai, aceștia se tem adesea că nu mai țin minte unele lucruri sau că o parte din tehnologia pe care o cunoșteau este acum învechită.
O altă temere apare în cazul în care echipa din care făceau parte s-a schimbat, rolul lor inițial nu mai este disponibil sau compania are o nouă direcție de dezvoltare.
Dacă ai un membru al echipei pe cale să se întoarcă la muncă, acestea pot fi câteva dintre gândurile care îi trec prin minte chiar acum:
- „Abia mi-am deschis laptopul în ultimii doi ani”
- „Nu am mai vorbit cu nimeni de la birou”
- „Oare îmi mai amintesc să lucrez în Excel?”
- „Ce o să fac dacă activitatea s-a schimbat atât de mult încât va trebui să învăț totul de la zero?”
De aceea, este important ca atât managerii, cât și cei din echipa de HR să fie alături de angajatul întors la lucru în primele săptămâni de muncă.
Iată câteva sugestii care te pot inspira să te pregătești pentru întoarcerea unui coleg după concediul de creștere a copilului.
1. Setează așteptările
Reintegrarea unui angajat care se întoarce din concediul de creștere a copilului va necesita o perioadă de adaptare la ritmul de lucru normal. În unele momente, părintele va fi cu gândul la copilul său și este normal să fie așa.
Ai grijă ca, cel puțin în primele săptămâni, angajatul să nu fie copleșit cu multe informații, task-uri sau deadline-uri urgente.
2. Ajută-ți colegii să se (re)obișnuiască cu rolul
Unul dintre cele mai importante aspecte este potrivirea angajatului cu activitatea pe care o va realiza în companie.
Fie că este vorba de același rol sau de unul nou (în cazul în care postul ocupat precedent nu mai este liber), este important să evaluezi aptitudinile angajatului. Prin urmare, verifică dacă acesta este gata să lucreze încă din primele zile sau are nevoie de o perioadă de timp pentru a dezvolta sau reîmprospăta un set anume de abilități.
Iar dacă poziția pe care lucra înainte de concediu nu mai este disponibilă, prezintă-i angajatului rolurile care sunt deschise și oferă-i tot suportul în alegerea celui mai potrivit. Ai grijă să fie un job cât mai aproape de pregătirea sa profesională, dar care, în același timp, îl va motiva și îl va face să vină cu bucurie la birou.
3. Pune la dispoziție resurse de învățare
În cazul în care rolul pe care angajatul îl va ocupa nu corespunde cu abilitățile și cunoștințele sale din prezent, pune-i la dispoziție surse de învățare.
Fie că este vorba de workshop-uri, cursuri, un program de mentorat sau de job shadowing, este important ca cei reîntorși la birou să poată dobândi cunoștințele necesare pentru a-și realiza task-urile cu brio.
4. Oferă-le părinților flexibilitate
Cei mai mulți angajați reîntorși la muncă își doresc să fie productivi încă din primele zile. Cu toate acestea, ai în vedere faptul că dorința lor se poate intercala cu diferite activități legate de creșterea copilului, care necesită atenția și prezența părintelui, uneori în mod neașteptat.
Este important ca managerul de echipă să fie flexibil în primele luni de la revenirea angajatului în ceea ce privește programul acestuia sau locul de desfășurare a activității.
O cultură flexibilă înseamnă să arăți înțelegere atunci când apar programări la pediatru, perioade în care copilul este bolnav sau alte urgențe. Să ai un copil bolnav este extrem de stresant, așa că asigură-te că angajatul știe că există această flexibilitate care îi va permite fie să își ia zile libere, fie să lucreze de acasă.
De asemenea, dacă după un timp de la întoarcerea la lucru constați că angajatului nu i se potrivește modelul de lucru full-time, analizează posibilitatea de a-i oferi o opțiune part-time sau una de lucru remote sau hibrid.
Această flexibilitate te va ajuta să păstrezi în echipă angajații talentați. În plus, nu este un lucru mic ca angajatorul să își modeleze cerințele în funcție de nevoile specifice ale unui angajat. Prin urmare, aceasta este ocazia ta de a-ți transforma angajații în ambasadori ai companiei.
În același timp, asigură-te că nevoia angajatului corespunde cu cerințele jobului pe care-l desfășoară. Dacă faci parte dintr-o companie globală în care mai multe echipe lucrează în același moment la un proiect, ai grijă să existe un consens în privința orelor și locului de unde se desfășoară munca.
5. Ajută-ți colegii să se reintegreze în echipă
Sunt situații în care angajatul se întoarce într-o echipă complet nouă.
Asigură-te că există o persoană din echipă, fie managerul, fie un coleg mai vechi, care va fi în preajma sa pentru a-l ajuta să se integreze în noua structură.
6. Oferă programe de consiliere
Pentru unii părinți, poate fi stresant și obositor să treacă de la a-și petrece toată ziua alături de copil la a-l vedea doar dimineața și seara.
Dacă este cazul, susține-ți angajații să gestioneze această tranziție punându-le la dispoziție servicii de consiliere sau terapie.
Checklist pentru pregătirea angajaților care pleacă în concediul de creștere a copilului
1. Înainte de plecarea în concediu:
- Discută opțiunile de concediu, durata și aspectele financiare: acest lucru poate ajuta la atenuarea temerilor angajaților cu privire la modul în care concediul le va afecta munca la reîntoarcere.
Păstrează flexibilitatea legată de momentul întoarcerii la birou. Sunt unii părinți care nu își dau seama de la început dacă vor să folosească toată perioadă legală de concediu (cea de doi ani). - Roagă-ți colegii să-și documenteze activitatea: ai grijă ca înainte de plecarea în concediu, colegii tăi să-și documenteze responsabilitățile de zi cu zi, iar managerul echipei să stabilească ce colegi vor prelua activitatea și proiectele nefinalizate.
- Ai grijă ca toată documentația legată de concediu să fie pusă la punct.
- Vorbește despre interacțiunile viitoare: sunt unii angajați care doresc să rămână în contact cu colegii și să fie la curent cu proiectele desfășurate de echipa lor. Află care le sunt preferințele și asigură-te că managerii echipei din care fac parte sunt la curent cu acestea.
2. În timpul concediului:
- Este util să păstrezi legătura cu angajații în timpul concediului de creștere a copilului, mai ales în situațiile în care angajatul a optat pentru perioada maximă de concediu. În primul rând, aceștia se vor simți apreciați văzând că ești interesat de starea lor în această perioadă frumoasă, dar plină de provocări. În plus, ai ocazia să îi ții la curent cu schimbările majore care au avut loc în companie.
- Cu câteva săptămâni înainte de terminarea concediului: vorbește cu angajatul pentru a vedea dacă se va întoarce la birou în termenul agreat.
- Vorbește cu managerul despre reîntoarcere. Verifică dacă poziția pe care a lucrat angajatul este încă disponibilă și, dacă nu, vezi ce alte poziții s-ar potrivi cu pregătirea lui.
- Prezintă-i angajatului opțiunile de job disponibile și asigură-i suportul necesar pentru luarea unei decizii.
- Anunță colegii de la departamentul de salarizare despre reîntoarcerea colegului.
- Distribuie vestea întoarcerii la muncă cu toți colegii din echipa angajatului, dar și cu cei cu care acesta urmează să interacționeze mai des.
- Dacă angajatul se întoarce într-o echipă nouă sau pe un job nou, este util să îi asignezi un buddy care să îl ghideze și să îi fie sprijin în primele săptămâni de la revenire.
3. După revenirea din concediu
Prima zi de lucru
- Verifică detaliile logistice: cardul de acces în clădire, laptop, adresa de email, diverse conturi în aplicațiile specifice de lucru.
- Programează o întâlnire cu angajatul pentru a-i face un update cu privire la programul său în perioada următoare.
- Programează o întâlnire între managerul de echipă și angajat.
- Dacă este cazul, programează o întâlnire între buddy și angajat.
- Dacă au avut loc schimbări majore de la momentul plecării până în prezent, ai grijă ca angajatul să fie prezentat echipei în care va lucra, dar și celorlalți colegi cu care va interacționa îndeaproape.
Primele săptămâni
- Organizează întâlniri regulate 1-1. Acestea ajută la re-familiarizarea angajatului cu proiectele și asigură suport continuu în primele săptămâni după întoarcere. La aceste întâlniri ar fi util să participe managerul de departament și cineva de la resurse umane.
- Dacă este cazul, asigură-te că angajatul beneficiază de training-ul necesar pentru a stăpâni competențele aferente jobului.
E rândul tău
Revenirea la muncă după concediul de creștere a copilului poate fi o tranziție dificilă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Nașterea unui copil este un eveniment care schimbă viața, iar asigurarea unei întoarceri la lucru fără probleme pentru părinți este benefică pentru ambele părți.
Cu ajutorul unei strategii, vei putea să reintegrezi mai ușor acești angajați în viața de zi cu zi din companie, precum și să creezi un loc de muncă care să susțină părinții. Și nu uita: un plan bine conceput de întoarcere la muncă ar trebui să fie incluziv pentru a răspunde nevoilor tuturor părinților, fie mame, tați sau părinți adoptivi.
Indicatori de recrutare pentru 2025
Află cât durează să ocupi un rol, ce așteptări salariale au candidații și care sunt cele mai bune surse de recrutare.
Descarcă gratuit
Comments
Post a Comment