Skip to main content

Cum să formulezi o descriere de job care iese în evidență

recrutare, job description, talent acquisition
Descrierea unui job îți oferă o oportunitate valoroasă pentru crearea unei prime impresii plăcute în fața candidaților.

În special pentru că un job description bine formulat îți permite să detaliezi caracteristicile pe care le cauți la candidații ideali și beneficiile pe care compania ta este dispusă să le ofere.

Formularea unor descrieri de job care să le ofere candidaților informațiile de care au nevoie îți va permite să îi atragi pe cei mai buni dintre ei - în special pe aceia care își doresc mai mult de la cariera lor decât îndeplinirea sarcinilor de bază.

Pentru a ajuta echipele de recrutare și de resurse umane să formuleze descrieri de joburi captivante, am pus la punct acest ghid în care am inclus și un template gratuit de job description pe care îl poți folosi ca sursă de inspirație. 

Cum să formulezi o descriere de job care să iasă în evidență

Iată mai jos un anunț de angajare folosit de Google pentru promovarea rolului de Head of Marketing:

„Google dezvoltă soluții cloud de ultimă generație pentru companii, cu o experiență valoroasă în construirea unor tehnologii sigure, fiabile și scalabile. Ne diferențiem pe piața de analiză de date, machine learning, securitate, dezvoltare de aplicații și software de colaborare, fiind astfel pe drumul cel bun - dar avem nevoie de mai multe persoane talentate care ne pot ajuta să scriem, să spunem și să vindem această poveste. Dacă și pe tine te entuziasmează provocarea de a participa la construirea viitorului, atunci Google Cloud este locul potrivit pentru tine.”

Într-un singur paragraf, descrierea acestui rol generează entuziasm, prezintă cultura companiei Google și scoate în evidență oportunitățile care îi așteaptă pe candidați de cealaltă parte a procesului de recrutare. Analizând-o, putem găsi trei factori care contribuie la succesul acestei descrieri:
  • Context – Descrierile de job ar trebui să fie un efort colaborativ între echipele de recrutare, departamentul pentru care se face recrutarea și persoanele care au o experiență directă în rolul căutat. Apelând la expertiza echipei vei reuși să dezvălui informații detaliate și corecte despre fiecare aspect al rolului – atât în ceea ce privește responsabilitățile și cerințele, cât și felul în care se conectează cu întregul organizației.
  • Personalitate – Anunțul de job s-ar putea să fie prima interacțiune a candidaților cu compania ta. Folosește limbajul și tonul potrivite pentru a oferi o imagine reprezentativă a culturii companiei, fie că aceasta este relaxată și inovativă, formală și tradițională sau ceva cu totul diferit. 
  • Echilibru – Anunțurile de angajare eficiente reușesc să informeze și să inspire în același timp. Acestea trebuie să transmită cu claritate informațiile esențiale, dar și să îi entuziasmeze pe candidați și să-i convingă de beneficiile de a lucra alături de organizația ta. Dacă nu există un echilibru, atunci descrierea jobului poate risca să pară o exagerare sau, dimpotrivă, s-ar putea să nu fie suficient de captivantă pentru a le atrage atenția potențialilor aplicanți. 
Dacă respecți aceste trei principii simple, te vei asigura că prin anunțurile folosite vei începe cu dreptul procesul de recrutare, ajutând candidații să-și formeze o imagine clară atât despre rolul oferit, cât și despre mediul de lucru din cadrul companiei tale.

Iată un exemplu de descriere de job care nu respectă principiile de mai sus:

job description

Aceasta poate fi reformulată astfel încât să poată fi mai ușor de înțeles:

great job description

Anatomia unei descrieri de job de succes

Pentru a putea oferi o imagine de ansamblu atât despre rolul în sine, cât și despre cultura organizației, o descriere de job eficientă ar trebui să conțină următoarele elemente: titlul jobului, domeniul, rolul, principalele responsabilități, cerințe și beneficii.

1. Titlul Jobului

Titlul unui job este primul lucru pe care îl văd candidații pentru un anumit rol, de aceea acesta trebuie ales strategic. Titlul jobului poate mări sau micșora șansele acestuia de a apărea în rezultatele căutării efectuate de candidați și influențează decizia lor de a-l accesa sau ignora.

Pentru scrierea unor titluri de job reușite, ia în considerare aceste bune practici:
  • Evită termenii folosiți în jargonul companiei sau acronime – Folosește titluri de job cu care candidații sunt familiari și pe care aceștia i-ar căuta, astfel încât rolurile să poată fi găsite cu ușurință pe pagina de cariere a companiei sau pe platformele de joburi. De exemplu, dacă folosiți intern acronimul de JD pentru rolul de java developer, nu este o idee bună să publici jobul cu acest titlu, cum probabil candidații nu știu la ce se referă și nici nu ar căuta după acești termeni.
  • Alege un titlu de job pe care angajații de top l-ar căuta – Asigură-te că folosești cei mai căutați termeni-cheie chiar în titlul jobului. De exemplu, dacă recrutezi pe un rol extrem de specializat pe care puțini candidați l-ar căuta, încearcă să alegi un titlu pentru acesta care să cuprindă mai mulți termeni-cheie astfel încât să-i crești șansele de a fi găsit. 
  • Folosește un titlu descriptiv și realist – Folosește titluri de job reale, nu doar cuvinte care sună bine. Titlurile de job creative nu doar că nu reușesc să descrie bine rolul, dar le fac și greu de găsit de către candidații potriviți. De aceea, evită să folosești cuvinte precum: guru, wizard, ninja sau unicorn

2.  Domeniu

Începe anunțul de job prin prezentarea pe scurt a companiei și a misiunii acesteia. Poți folosi această secțiune ca pe o oportunitate de a inspira candidații să creeze o legătură cu misiunea echipei tale. O poți împărți în 2 secțiuni:

a. Informații relevante despre companie

Acestea ar trebui să le furnizeze candidaților răspunsurile la următoarele întrebări:
  • De ce a fost înființată compania?
  • Care sunt pasiunile împărtășite de angajații companiei?
  • Ce probleme rezolvă organizația?
  • De ce este cea mai bună la a le rezolva?
Poți completa această secțiune cu câteva detalii despre:
  • Produsele/serviciile oferite - această secțiune este utilă în mod special companiilor mici, aflate la început de drum. 
  • Misiunea companiei - oferă o imagine de ansamblu a valorilor organizației și a obiectivelor acesteia.
  • Informații despre evoluția organizației – acestea pot explica nevoia de recrutare (dacă organizația crește sau dacă se dezvoltă într-un sector nou, de exemplu).

b. Informații relevante despre echipa în care vor lucra

Prezintă departamentul sau echipa din care face parte rolul descris, astfel ca aplicanții să își poată face o imagine mai clară despre potențialul lor rol. De exemplu, menționează:
  • Instrumentele și tehnologiile folosite – descrie tipul tehnologiei folosite în cazul rolurilor în echipele tehnice
  • Clienți – include câteva companii cunoscute cu care colaborați. Cunoașterea acestora este importantă în mod special pentru candidații pentru pozițiile de Marketing.
  • Cele mai recente realizări – descrie pe scurt câteva dintre realizările echipelor (cum ar fi proiecte, campanii etc). Acest aspect este important pentru candidații ale căror echipe se concentrează pe indicatori și rezultate.
În descrierea companiei și a echipelor, folosește mai degrabă pronumele “noi” pentru a inspira candidații să se simtă parte din echipă. Poți înlocui pur și simplu frazele “Compania ABC este un furnizor global de sisteme X” cu “Aici, la ABC, furnizăm clienților noștri soluțiile X”.

3. Rol

În continuare, scoate în evidență funcțiile principale ale rolului – privește această secțiune ca pe discursul de vânzare al poziției. Într-un singur paragraf, împărtășește obiectivele de bază pe care ar trebui să le atingă noii angajați.

Pe lângă simplul scop de a transmite informația în mod clar, ajută candidații să se imagineze în acest rol – și să devină entuziasmați de această oportunitate.

Iată un exemplu de descriere succintă pentru un rol de manager de produs:

Ca manager de produs, vei contribui la menținerea unei relații de succes cu clienții noștri folosind expertiza ta pentru a ajuta la implementarea unui produs complex, asigurând în același timp rate mari de disponibilitate a acestuia și oferind sfaturi de optimizare alături de echipa de Vânzări.

În loc de a intra în detalii greu de urmărit privind lista sarcinilor de zi cu zi, această descriere de job se concentrează pe scopul rolului  și pe impactul pe care îl are în cadrul companiei. Mai mult, le arată aplicanților că un specialist tehnic de produs joacă un rol esențial în asigurarea unei relații de succes cu clienții companiei. 

Pe aceeași temă...

Cum să scrii și să promovezi un anunț de angajare

Descoperă cum poți scrie și promova cât mai bine anunțurile de job pentru a atrage candidații de care ai nevoie.

Citește în continuare

4. Principalele responsabilități

După descrierea succintă a rolului, detaliază sarcinile zilnice asociate acestuia. Acestea sunt specifice fiecărui rol, însă cel mai probabil vor include o combinație a următoarelor funcții esențiale:
  • Livrarea unor elemente – de exemplu, „Vei dezvolta conținut pentru aplicații, emailuri și campanii de marketing”
  • Atingerea unor obiective strategice – de exemplu, „Vei extrage concluzii relevante de business din analiza principalilor indicatori”
  • Bugetare și raportare – de exemplu, „Vei previziona și raporta indicatori de creștere și alte valori cheie”
  • Colaborarea cu anumite persoane sau echipe – de exemplu, „Vei lucra cu managerii de produs, dezvoltatorii UX, designerii și alte părți implicate”
Cu cât mai multe informații poți include în descrierea responsabilităților relevante, cu atât le va fi mai ușor candidaților să devină interesați și să își evalueze potrivirea cu rolul. Altfel spus, cu cât sunt mai clare responsabilitățile listate, cu atât este mai probabil să atragi candidații ideali pentru acesta.

Iată cum poți face această secțiune mai clară:

Lucrează împreună cu hiring managers

Feedbackul managerilor echipelor pentru care se face recrutarea este esențial în definirea responsabilităților jobului, întrucât aceștia le pot structura în sarcini măsurabile și relevante. Lucrați împreună pentru a contura responsabilitățile rolului sau apelează la ajutorul lor pentru a-ți oferi o listă a principalelor sarcini.

Evită descrierile generice

“Vei fi parte din echipa noastră de Marketing” nu aduce foarte multă informație unei poziții de Coordonator Marketing. În loc, alege o exprimare mai specifică, de tipul “Vei stabili un sistem de tracking pentru activitățile noastre promoționale folosind tehnologia X”. Aceste detalii le vor oferi candidaților o imagine mai clară despre ceea ce presupune rolul și abilitățile de care au nevoie sau pe care le pot dezvolta.

Fă o listă succintă

O listă lungă de responsabilități (de exemplu mai mult de 10) transmite un mesaj nepotrivit candidaților, care își vor închipui că organizația controlează mult prea în detaliu sarcinile fiecărui job. Candidații calificați vor fi în stare să preia inițiativa și să-și folosească cunoștințele și abilitățile pentru a atinge așteptările setate. Încearcă să descrii sarcinile de bază care reflectă activitatea principală pentru rolul în cauză.

Folosește persoana a doua singular

Multe descrieri de job sunt formulate la persoana a treia. O descriere pentru rolul de copywriter ar putea suna astfel: “Copywriter-ul va colabora cu echipa de Marketing”. Schimbă pronumele pentru a da un ton mai personal anunțurilor de job: “Vei lucra împreună cu echipa de Marketing”, formulare care li se adresează direct și îi ajută să se imagineze lucrând alături de tine.

5. Cerințele jobului

Oferă detaliile esențiale despre cerințele necesare pentru rolul promovat – în ceea ce privește educația, experiența și abilitățile necesare rolului. Pentru posturile care necesită muncă fizică, cum ar fi cele de lucrător în depozit sau șofer, vei vrea să incluzi și cerințele fizice, dar și detalii privind condițiile de muncă.

Listează cerințele jobului folosind un limbaj clar și în același timp pozitiv, chiar dacă vrei să elimini candidații necalificați pentru rol. O afirmație de tipul “Candidații cu mai puțin de 5 ani experiență nu vor fi luați în considerare” transmite un mesaj neprietenos tuturor candidaților care vor vedea anunțul și va impacta brandul tău de angajator. Mai degrabă, alege o formulare simplă precum “Cum aceasta este o poziție de senior, candidatul ideal ar trebui să aibă experiență de cel puțin 5 ani în domeniul X”.

Pentru o mai bună structurare, împarte calificările cerute în două categorii: calificări minime și calificări opționale:
  • Calificările minime sunt acele calificări de bază, de obicei obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pentru a fi eligibil pentru rol. În funcție de rol, acestea pot fi diplome academice, acreditări profesionale sau un anumit tip de experiență.
  • Calificările opționale se referă la acele abilități și experiență care nu sunt obligatorii. Acestea sunt mai degrabă calitative și pot include aspecte precum „competență în comunicarea persuasivă” sau “background de predare opțional” .
Lucrează din nou împreună cu managerii de echipe pentru a alege calificările esențiale pentru job și pe cele nice-to-have. Ca regulă generală, păstrează 3-5 calificări de bază și încă 2 sau 3 în lista calificărilor preferate.

Iată cum ar arăta cerințele pentru un rol de Creator de conținut UX:

Calificări minime:
  • Licență în jurnalism sau marketing, sau experiență practică echivalentă
  • Experiență editorială sau de marketing
Calificări opționale:
  • Experiență în scrierea de articole pe teme de UX
  • Experiență de lucru cu cercetarea utilizatorilor și feedback-ul clienților
  • Experiență de colaborare cu echipe de produs, tehnice sau de UX

6. Beneficii

Pe lângă elementele prezentate mai sus, ia în considerare opțiunea de a introduce în descrierea jobului câteva motive care îi pot determina pe candidați să-și schimbe jobul actual sau să aleagă compania ta în defavoarea competitorilor. Descrie beneficiile și oportunitățile de care vor avea parte în cadrul companiei și detaliază cum contribuie rolul ales la dezvoltarea organizației.

Acestea pot include beneficiile financiare, oportunitățile de învățare și dezvoltare , programele de sănătate și wellness, programul flexibil sau opțiunea de a lucra remote, precum și alte beneficii care fac din compania ta un loc de muncă special.

De exemplu, compania de fashion Lyst scoate în evidență lista beneficiilor și a oportunităților de dezvoltare în descrierea joburilor:

job description, descriere job, anunt job

Finalizarea anunțului de angajare

Înainte de a publica anunțul de angajare, este o bună idee să îl verifici intern, ținând cont de următoarele perspective:
  • Claritate și acuratețe – verifică descrierea alături de managerul echipei pentru care se face recrutarea, dar și de cineva care ocupă rolul descris. Asigură-te că descrierea este clară și concisă și că reflectă responsabilitățile rolului. Folosește un limbaj simplu și evită jargonul organizațional sau acronimele.
  • Inclusivitatea limbajului – asigură-te că descrierea nu conține termeni care să favorizeze un anumit sex sau care să releve prejudecăți. Evită să folosești pronumele el sau ea, lui sau ei. De asemenea, anumite titluri de joburi precum ”rock star” sau ”ninja” pot îndepărta candidații, nefiind foarte specifice. 
  • Obiectivitate – dacă descrierea conține exprimări precum ”un expert al editării articolelor”, atunci candidaților le va fi dificil să facă o legătură cu criterii de performanță concrete. Folosește descriptori obiectivi, precum “experiență în editarea de articole”. 
  • Structură – Formatarea descrierilor de joburi cu paragrafe scurte, titluri clare și liste le face mai ușor de parcurs de către candidați. 
Nu în ultimul rând, chiar și după ce anunțul de angajare a fost publicat, asigură-te că îl revizuiești periodic și te asiguri că încă mai este de actualitate. Toate joburile suferă schimbări în timp și e important ca descrierile acestora să nu rămână în urmă.

O bună descriere de job setează cadrul pentru un proces de recrutare de succes. Odată ce le-ai stârnit interestul candidaților pentru organizația ta, scoate în evidență cultura companiei printr-o pagină de cariere atrăgătoare și fă cele mai bune alegeri de angajare cu întrebările de interviu potrivite

Modele de descrieri de joburi

Descrierile bune atrag candidați buni. Cu template-urile noastre gratuite de joburi poți găsi inspirație și îți poți mări expunerea ca să recrutezi mai repede. Gata optimizate pentru SEO și bogate în conținut, acum nu mai este nevoie să începi de la zero pentru a atrage aplicanți calificați.

Explorează librăria noastră de modele de descrieri de joburi, unde vei găsi și template-ul pentru scrierea unei descrieri de job generice, pe care am inclus-o și mai jos:

[Titlul Jobului]

Domeniu

Începe anunțul de job prin oferirea unei scurte prezentări a companiei și a misiunii acesteia. Poți folosi această secțiune ca pe o oportunitate de a ajuta candidații să creeze o legătură cu misiunea echipei tale și să primească răspunsul la întrebări precum “Care este scopul pe care îl deservește compania?”

Exemplu:
“Treaba noastră este să demonstrăm cum produsele pe care le creăm rezolvă problemele lumii – de la cotidian la epic, de la banal la monumental. Ne place să schimbăm jocul, să redefinim felul în care sunt făcute lucrurile și, nu în ultimul rând, să lăsăm tehnologia să vorbească de la sine”.

Rol

Scoate în evidență funcțiile principale ale rolului. Privește această secțiune ca pe discursul de vânzare al poziției. Într-un singur paragraf, împărtășește obiectivele de bază pe care ar trebui să le atingă noii angajați.

Exemplu:
“Ca specialist tehnic de produs, vei contribui la menținerea unei relații de succes cu clienții noștri folosind expertiza ta pentru a ajuta la implementarea unui produs complex, asigurând în același timp rate mari de disponibiltate a acestuia și oferind sfaturi de optimizare alături de echipa de Vânzări.”

Responsabilități

După descrierea succintă a rolului, detaliază sarcinile zilnice asociate acestuia. Acestea sunt specifice fiecărui rol, însă cel mai probabil vor include o combinație de sarcini care privesc livrarea unor elemente, atingerea unor obiective strategice, bugetare și raportare sau colaborarea cu anumite echipe.

Exemplu:
  • „Vei dezvolta conținut pentru aplicații, emailuri și campanii de marketing”
  • „Vei extrage concluzii relevante de business din analiza principalilor indicatori”
  •  „Vei previziona și raporta indicatori de creștere și alte valori cheie”
  • „Vei lucra cu managerii de produs, dezvoltatorii UX, designerii și alte părți implicate”

Cerințe

Oferă detaliile esențiale despre cerințele și calificările necesare pentru acesta – în ceea ce privește educația, experiența și abilitățile necesare rolului. Împarte-le în două categorii: calificări minime și calificări opționale.

Exemplu:

Calificări minime:
  • Licență în jurnalism sau marketing, sau experiență practică echivalentă
  • Experiență editorială sau de marketing
Calificări opționale:
  • Experiență în scrierea de articole pe teme de UX
  • Experiență de lucru cu cercetarea utilizatorilor și feedback-ul clienților
  • Experiență de colaborare cu echipe de produs, tehnice sau de UX

Beneficii

Descrie beneficiile și oportunitățile de care candidații pot avea parte în cadrul companiei și detaliază cum contribuie rolul la creșterea organizației. Acestea pot include beneficiile financiare, oportunitățile de învățare și dezvoltare, programele de sănătate și wellness, programul flexibil sau opțiunea de a lucra remote, precum și alte beneficii care fac din compania ta un loc de lucru special. 

Pe aceeași temă...

Cum să scrii și să promovezi un anunț de angajare

Descoperă cum poți scrie și promova cât mai bine anunțurile de job pentru a atrage candidații de care ai nevoie.

Citește în continuare

Comments

Top articole pentru HR

10 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

85% dintre recrutori  apelează la e-mail drept canal principal de comunicare și interacțiune cu aplicanții. E-mailurile de recrutare sunt principalele – dacă nu singurele – modalități prin care poți contacta potențialii candidați, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, acestea trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Un  studiu efectuat de IBM  relevă că mai mult de 20% dintre candidați nu se simt bine informați în timpul procesului de recrutare, ceea ce contribuie la o experiență de angajare neplăcută. Dacă e-mailurile pe care le folosești în timpul recrutării sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care v

Cum să scrii și să promovezi un anunț de angajare (și un model gratuit)

Înainte de a începe să lucrezi la anunțul de angajare și să-l promovezi, acordă-ți puțin timp pentru a „face cunoștință” cu candidatul modern. Ce trebuie să știi în mod special despre acesta este că cel mai probabil își caută job în mai multe locuri și că își folosește telefonul mobil pentru asta. Iar în timp ce site-urile de joburi continuă să fie principala sursă de căutare, mai mult de jumătate din candidați folosesc și platformele de social media pentru a-și găsi un job. Fă cunoștință cu candidatul modern În prezent, candidații petrec până la 15 ore pe săptămână căutându-și un nou loc de muncă, iar cel mai probabil își folosesc telefonul sau laptopul pentru asta. Mai mult de jumătate din căutările de joburi sunt făcute de pe mobil – de aceea angajatorii care construiesc un proces de aplicare optimizat pentru mobil au de două ori mai multe șanse să primească aplicații de calitate. Cum poți ajunge la candidați? Nu există o formulă magică în recrutare. Mai degrabă, există o varietate

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i iei pentru a-l defini.  Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări sunt apoi notate folosind un s

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.