Skip to main content

Ghidul cumpărătorului de software de recrutare

ghidul cumpărătorului de ATS

Candidați introduși de mână în Excel, discuții pe e-mail greu de găsit și lipsa vizibilității pe statusul unui candidat - dacă acestea sunt provocările cu care se confruntă și echipa ta în munca de recrutare, atunci poate e momentul să iei în considerare investiția într-un software dedicat. 

Un software de recrutare te poate ajuta să îți automatizezi procesele, să reduci munca manuală și să ai mai multă vizibilitate și control. 

Însă de la identificarea nevoii până la găsirea unui software potrivit (și obținerea bugetului) e cale lungă. 

De aceea, am lucrat la un ghid complet în care am acoperit tot ce ai nevoie să știi despre funcționalitățile unui software de recrutare, cum să evaluezi furnizorii, la ce să te uiți, cum să justifici investiția și cum să faci implementarea cât mai ușoară.

Îl poți descărca gratuit de mai jos:


ghid software de recrutare


Ce este un software de recrutare?

Un software de recrutare (întâlnit și sub numele de applicant tracking system sau ATS) este un instrument care ajută echipele de HR să țină într-un singur loc candidații din toate sursele și să urmărească evoluția acestora de la aplicare până la oferta finală.

Principalul beneficiu al unui software de recrutare este că reduce task-urile manuale și, prin urmare, crește productivitatea echipelor. În același timp, permite echipelor de HR și de manageri să colaboreze mai bine și să își țină toate informațiile într-o bază de date centralizată.

Beneficiile unui software de recrutare

1. Te ajută să automatizezi task-urile manuale

Recrutarea presupune mult mai mult decât simpla publicare a anunțurilor de angajare și analiza CV-urilor. Unele dintre cele mai mari provocări ale recrutării sunt task-urile administrative care vin odată cu căutarea candidaților potriviți.

Un ATS te poate ajuta să automatizezi o parte din aceste procese, cum ar fi:

  • Comunicarea cu candidații, cu ceilalți recrutori și cu managerii
  • Programarea și organizarea interviurilor
  • Urmărirea stadiului fiecărui candidat 

2. Îmbunătățești comunicarea și colaborarea

De cele mai multe ori, recrutarea este un proces în care sunt implicate mai multe persoane sau departamente.

Un ATS te ajută să renunți la comunicarea prin e-mail sau telefon, deoarece toate informațiile se găsesc într-un singur loc. Uite ce avantaje îți oferă:

  • Un spațiu centralizat unde fiecare persoană poate lăsa comentarii și feedback, vizibil celor care vor intra în profilul candidatului.
  • Toată lumea va avea vizibilitate asupra evoluției procesului de recrutare.

3. Faci mai rapid screening-ul CV-urilor

Cu un ATS, primești toate aplicațiile în același loc și ai posibilitatea de a pune filtre după competențe sau experiență, sau de a căuta după cuvinte-cheie. 

În felul acesta, îți faci mai rapid un shortlist de candidați relevanți pe care îi poți contacta sau chema la interviu. Prin urmare, nu reduci doar timpul petrecut cu screening-ul CV-urilor, ci și durata per ansamblu a procesului de recrutare. 

4. Reduci timpul de angajare

Timpul în care ocupi rolurile libere este un indicator a cât de eficient este procesul tău de recrutare. Un proces ineficient, în care apar multe blocaje și care implică muncă manuală, se va prelungi pe mai mult timp și va determina unii candidați să se retragă din proces. 

Pentru că un ATS automatizează munca manuală și îmbunătățește fluxurile de comunicare, el contribuie în mod direct la reducerea timpului de recrutare. În plus, oferă și tool-uri de analiză și raportare, prin care poți urmări dacă apar întârzieri în proces.

5. Îmbunătățești brandul de angajator și experiența candidaților

Candidații apreciază procesele de recrutare eficiente, bine organizate, în care sunt bine informați și în care nu ajung să fie întrebați aceleași lucruri de toți intervievatorii.

Un ATS le îmbunătățește experiența și prin simplificarea și scurtarea procesului de aplicare, prin trimiterea de mesaje de informare sau prin ușurință în programarea interviurilor.

6. Standardizezi procesul și reduci bias-ul cognitiv

Un proces de recrutare uniform și bine standardizat te va ajuta să previi bias-ul cognitiv. Folosind un ATS, te asiguri că toți candidații trec prin aceeași succesiune de etape și sunt evaluați pe baza acelorași criterii.

Testimonial Lensa Mingle



La ce să te uiți când cauți un software


Odată ce ai decis că vrei să folosești un soft de recrutare, e timpul să vezi ce opțiuni ai. Există multe tipuri de softuri din care poți alege, așa că fă o selecție plecând de la nevoile tale și stabilește discuții de demo cu câțiva furnizori. 

Discuțiile ar trebui să dureze 30 - 60 de minute și poți pregăti pentru ele o listă de întrebări, plus funcționalități pe care vrei să le evaluezi.

1. Cât de ușor de folosit este?

Un ATS are rolul de a te ajuta, nu să îți complice mai mult jobul. Un ATS ușor de folosit este mai repede asimilat de echipa de recrutare, dar și de manageri sau alți membri ai echipei care nu îl vor utiliza atât de des.

În plus, din punctul de vedere al candidaților, e important ca aceștia să aibă o experiență de aplicare simplă.

2. Cu ce site-uri de joburi este integrat?

Cele mai multe softuri globale îți permit să promovezi anunțurile pe platforme tot globale (cum ar fi LinkedIn sau Indeed). 

Dacă folosești în principal site-urile de joburi din România (eJobs, BestJobs, Hipo, OLX), ai să descoperi că nu multe soluții globale se integrează cu acestea. Caută acele softuri care sunt integrate cu furnizorii folosiți de tine, pentru a te asigura că vei primi automat aplicațiile în baza ta de date.

3. Care este modelul de preț?

O parte din furnizori au un model de preț calculat per utilizator sau grile de preț în funcție de numărul de joburi sau de candidați. Aceste modele de preț nu sunt avantajoase dacă vrei să inviți mai mulți colegi pe platformă sau dacă vrei să-ți construiești o bază de date pe termen lung.

Cel mai simplu este să alegi un software care presupune un abonament fix lunar, indiferent de numărul de utilizatori sau de joburi. În felul acesta, ai mai multă vizibilitate și control asupra bugetului total.

4. La ce costuri suplimentare ar trebui să mă aștept?

Unele softuri au abonamente mici, însă nu includ în acestea și costurile de implementare, de asistență sau acces la anumite funcționalități sau update-uri.

În mod ideal, abonamentul ar trebui să includă, fără costuri suplimentare, următoarele:

  • Un număr nelimitat de utilizatori
  • Implementare, training și importul datelor
  • Asistență gratuită, pe mai multe canale: telefon, e-mail sau prin intermediul resurselor online

5. Cât durează implementarea?

Atunci când implementarea unui nou soft se întinde pe câteva săptămâni sau luni, iar utilizatorii trebuie să parcurgă sesiuni îndelungate de training, există riscul ca  adopția acestuia să fie afectată negativ.

De aceea, încearcă să alegi un software care oferă:

  • O interfață intuitivă și un timp de configurare scurt, care să nu necesite efort din partea echipei tale. Există softuri care pot fi implementate și în câteva ore sau zile.
  • Importul gratuit și rapid al datelor.
  • Integrarea cu instrumentele pe care le folosești zilnic: cum ar fi Teams, e-mail sau calendar. 

6. Poate fi folosit și de pe telefon?


E important ca tool-ul ales să poată fi folosit la întreaga sa capacitate și de pe tabletă sau telefonul mobil, ținând cont că uneori recrutorii sau managerii pot fi în deplasare sau departe de calculator când au nevoie să-și noteze sau să verifice ceva.

În același timp, și candidații trebuie să poată vizualiza joburile și să aplice cu ușurință de pe telefonul mobil.

7. Cum asigură securitatea datelor?

Cele mai multe softuri vor fi în cloud, ceea ce înseamnă că trebuie să te asiguri că datele sunt ținute pe servere securizate, care să fie pe teritoriul Europei.

În același timp, verifică și ce funcționalități de GDPR oferă acestea: ștergerea periodică a datelor, obținerea acordului de la candidați, încărcarea politicii de GDPR etc.

Funcționalitățile unui software de recrutare

Fă o listă cu nevoile tale și verifică dacă sunt acoperite de soluțiile existente. Cele mai importante funcționalități țin de:

1. Sourcing și atragerea candidaților

Alege un produs care se integrează cu platformele de recrutare pe care le folosești, dar și care îți permite să primești candidați din recomandările colegilor.

2. Automatizarea task-urilor manuale


Un ATS ar trebui să permită trimiterea automată de mesaje, programarea interviurilor și integrarea cu instrumentele pe care le folosești zilnic (Teams, e-mail sau calendar).

3. Funcționalități de raportare

Alege acele soluții care includ rapoartele în abonamentul de bază, fără să fie nevoie de costuri suplimentare pentru a accesa rapoarte mai avansate.

4. Istoricul candidaților și colaborarea cu colegii

Asigură-te că ai acces la tot istoricul unui candidat în recrutare, din momentul aplicării și până în prezent –inclusiv dacă acesta a mai aplicat în trecut.

Verifică și funcționalitățile de colaborare, prin care mai mulți colegi să poată lăsa feedback, să se notifice reciproc și să poată lua decizii pe baza unor criterii de evaluare comune.

5. Screening-ul CV-urilor și evaluarea candidaților

Alege un software care îți oferă posibilitatea de filtrare și căutare. În felul acesta, poți muta mai repede candidații relevanți în următoarele etape.

Acordă atenție și funcționalităților de evaluare după interviu, cum ar fi posibilitatea de a lăsa feedback structurat, de a da un rating candidaților pe anumite categorii sau de a trimite teste de evaluare.

Cum să evaluezi furnizorii

Dincolo de pachetul de funcționalități și de costurile asociate, mai e un aspect la care să te uiți, și-anume la cât de încredere este furnizorul. 

Cât de multă asistență vă va oferi pentru configurare, ce tip de mentenanță asigură pe perioada colaborării sau ce părere au clienții actuali despre serviciul lor – toate acestea sunt întrebări relevante la care poți afla răspunsurile încă din etapa de evaluare.

Iată câteva întrebări importante pe care le poți adresa furnizorului de ATS pentru a-l evalua cât mai bine:

  • Cine mai folosește produsul lor? Sunt și companii din România? Are și alți clienți din industria ta? Cere câteva testimoniale de la clienții existenți sau studii de caz făcute cu aceștia. 
  • Ce presupune implementarea? Te vor ajuta să-ți setezi mediul de lucru? Vei avea parte de o sesiune de training? Cât de mult efort va trebui să depună echipa ta?
  • Oferă asistență pe parcursul colaborării? Care este timpul mediu de răspuns? Vei avea o persoană de contact?

După ce ai vorbit cu câțiva furnizori și ai testat câteva produse, cel mai probabil ai ajuns la o listă scurtă.  Pentru a alege soluția „câștigătoare”, mai e un pas pe care îl poți parcurge: ia legătura cu câțiva dintre clienții actuali ai produsului și verifică cu aceștia aspectele importante pentru compania ta. 


Descarcă de aici matricea de evaluare în format editabil

Cum să obții buget pentru un software de recrutare

De cele mai multe ori, singura echipă care știe cât de greu e să faci față muncii de recrutare fără un soft este echipa de HR. Câteodată e vorba doar de acele câteva persoane care suferă în tăcere pentru că trebuie să introducă date de mână sau caută prin e-mailuri ce au vorbit cu managerii. Dacă citești acest ghid, probabil ești una dintre ele.

Chiar dacă știi deja care sunt beneficiile unui soft de recrutare, ca să-ți convingi managementul trebuie să mergi mai departe de atât. Ai nevoie să le prezinți date și informații concrete despre cum această investiție va aduce beneficii pe termen lung întregii companii. 

Iată două zone pe care te poți concentra:

  • Ce costuri are faptul că nu folosești un tool
  • Care ar fi impactul (sau ROI-ul) investiției într-un ATS

În primul rând, costurile: acestea pot fi de multe forme, însă cele mai importante țin de aspectele esențiale ale business-ului. Iată care ar fi:

1. Costuri de reputație

  • Pagina de cariere este învechită sau experiența de aplicare este dificilă. Acest lucru impactează brandul de angajator și poate determina candidații să nu mai aplice.
  • Experiența candidaților are de suferit din cauza procesului de recrutare îndelungat sau din cauză că nu primesc feedback la timp.

2. Costuri operaționale

  • Echipa de recrutare petrece mult timp pe task-uri manuale, care pot fi automatizate. 
  • Nu există un proces bine stabilit. Fiecare urmează propriul proces și nu există transparență sau trasabilitate. 
  • Calculează costul unei angajări și analizează cum ar putea fi acesta redus prin reducerea volumului de muncă manuală (care poate apărea atât la recrutori, cât și la managerii implicați în recrutare).

3. Timp folosit ineficient

  • Căutarea candidaților pasivi sau introducerea manuală a datelor ia foarte mult timp, ceea ce limitează calitatea datelor din recrutare.
  • Pierzi foarte mult timp făcând rapoarte, care oricum nu pot fi 100% conforme cu realitatea, pentru că nu ai acces la toate datele.

4. Costuri de oportunitate

  • Ai un candidat bun, dar ai primit greu feedback de la manageri. Ajungi să-l ofertezi prea târziu, când deja a acceptat altă ofertă.
  • Ai avut un candidat foarte bun în trecut, însă nu aveai un rol potrivit pentru el. Acum că recrutezi pe rolul potrivit, nu mai reușești să-l găsești în baza ta de date.
provocări recrutare software


ROI-ul unui software de recrutare

Cel mai evident și ușor de măsurat avantaj al unui ATS este timpul salvat în procesul de recrutare. Acesta se manifestă astfel:

  • Faci mai repede screening-ul CV-urilor – ceea ce înseamnă că introduci mai devreme în proces candidații cu potențial.
  • Programezi mai ușor interviurile și, astfel, trece mai puțin timp între când te auzi cu candidații și când ajung la interviu.
  • Scurtezi timpul de ofertare al candidaților – ceea ce crește șansele ca oferta să fie acceptată de aceștia.
  • Iei decizii de angajare mai rapide și mai informate.

E rândul tău

Fie că ești gata să implementezi un software de recrutare sau vrei doar să vezi ce opțiuni există pe piață, acest ghid ar trebui să-ți ofere toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie.

Iar dacă decizia este să investești într-un software de recrutare, ia legătura cu noi pentru un scurt demo pe Mingle. Durează doar 30 de minute și vom trece prin cele mai importante funcționalități și prin felul în care s-ar potrivi cu procesele tale de lucru. 

ghid software de recrutare

Comments

Top articole pentru HR

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări su...

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.  Cele mai bune întrebări diferă de rolul pentru care recrutezi, de tipul de interviu pe care îl susții și de abilitățile pe care dorești să le evaluezi. Iar găsirea acestora necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător din care vei afla: 1. Ce să faci înainte de a susține primele interviuri 2. Care sunt tipurile de interviuri și întrebările pentru fiecare 3. Ce întrebări să folosești în funcție de abilitățile evaluate 4. Ce întrebări de interviu nu ar trebui să adresezi 5. Cum să structurezi interviurile și să asiguri cursivitatea interviu...

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin ...

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi ...