Skip to main content

Marketing în recrutare: cum te poate ajuta să atragi mai mulți candidați

Strategii de marketing în recrutare


Ce faci atunci când ai nevoie să atragi mai mulți candidați, dar observi că metodele clasice de recrutare nu mai dau aceleași rezultate ca în trecut? 

O variantă pe care ai putea să o testezi este folosirea unei strategii de Marketing în recrutare (cunoscută sub numele de Recruitment Marketing). Strategiile de marketing în recrutare reprezintă o abordare care, după cum le spune și numele, unesc strategii din marketing cu strategii din HR. Scopul este să te ajute să construiești o relație cu potențialii candidați, chiar înainte ca aceștia să aplice.

În acest articol îți arătăm cum să folosești instrumentele potrivite pentru a-ți face compania mai vizibilă, mai atractivă și mai convingătoare în ochii candidaților. Vei găsi pași de implementare, exemple reale și bune practici pe care le poți include în procesul tău de recrutare.

La ce se referă marketingul pentru recrutare

Strategiile de Marketing în recrutare îmbină practicile de marketing cu viziunea specifică resurselor umane. Le poți vedea ca pe o colaborare între două departamente, care te ajută să atragi mai ușor candidații pe care ți-i dorești.

Chiar dacă obiectivul principal al departamentului de Marketing este să facă acțiuni îndreptate către clienții existenți sau potențiali, aceasta nu înseamnă că instrumentele lor nu pot să contribuie la strategia ta de recrutare. 

Aceasta este așa-numita activitate de Marketing pentru recrutare care ajută la crearea și îmbunătățirea brandul de angajator. Ca și marketingul clasic, și cel de recrutare nu este o acțiune unică, ci un proces continuu care necesită planificare, execuție, evaluare, testare, optimizare și îmbunătățire constantă. 

Dar merită efortul, dacă iei în considerare faptul că o bună parte dintre angajați nu caută activ un nou loc de muncă. Iar marketingul îți poate ajuta compania să se facă remarcată și de către aceste persoane.

Care este diferența dintre recrutarea clasică și recrutarea cu strategii de marketing

Strategiile de marketing pentru recrutare includ aspecte precum content marketing, campanii de tip newsletter cu scopul creării unei relații cu candidații, networking, recrutare prin intermediul rețelelor sociale, gestionarea relației cu candidații și employer branding. 

Marketingul promovează brandul de angajator al companiei pentru a atrage și implica potențialii candidați, transformându-i în aplicanți și, în cele din urmă, în colegii tăi.

Pe de altă parte, recrutarea este de multe ori legată de procesul de identificare, atragere, intervievare și angajare a candidaților pentru posturile disponibile. 

În timp ce recrutarea vizează ocuparea pozițiilor vacante curente, marketingul lucrează pentru a crea un flux constant de candidați interesați și calificați pentru oportunități viitoare, asigurând astfel că organizația ta rămâne o destinație atractivă pentru candidații pe care ți-i dorești.

strategii de marketing in recrutare


De ce este important să folosești strategii de marketing în recrutare

În prezent, candidații buni au tot mai multe opțiuni și sunt mai atenți ca oricând la alegerea angajatorului. Concurența e mare, așa că e important să ieși în evidență. 

O strategie de recrutare bine gândită te poate ajuta să atragi oamenii potriviți înainte ca altcineva să o facă.

7 pași pentru implementarea strategiilor de marketing în recrutare

Iată mai jos principalele etape pe care să le parcurgi pentru a integra și componenta de marketing în strategia ta de recrutare.

Scopul acestui demers este să creezi o relație cu potențialii candidați și să-ți construiești un brand de angajator, încă de dinainte de a publica anunțurile de angajare. 

1. Definește publicul țintă

Primul pas este să definești care sunt tipurile de candidați pe care ți-i dorești. Apoi, este important să înțelegi nevoile, preferințele, motivațiile, provocările și comportamentele acestor candidați ideali. 

Pentru a afla aceste informații poți apela la cercetări de piață, sondaje și instrumente de creare a unor „persona” pentru a construi profiluri detaliate.

2. Identifică avantajele competitive ale companiei

Identifică beneficiile și oportunitățile unice pe care compania ta le oferă candidaților. De ce și-ar dori un candidat să lucreze în echipa ta?

În acest pas, analizează misiunea, viziunea, cultura, valorile și avantajele competitive ale companiei și modul în care aceasta îi poate ajuta pe candidați să-și atingă obiectivele.

Poate fi cultura de învățare continuă, mediul incluziv sau chiar posibilitatea de lucru remote.

3. Alege canalele de recrutare

Află care sunt platformele de joburi și alte medii unde se află candidații pe care îi cauți, pentru a ști unde să direcționezi comunicarea. Printre acestea se numără site-uri de joburi, rețele sociale, conferințe și webinare, târguri de angajatori, dar și recomandările interne.

Nu uita că mare parte dintre candidați încă aleg să trimită CV-uri pentru joburi pe baza recomandărilor primite de la prieteni sau persoane în care au încredere. 

4. Creează conținut pentru recrutare

Colaborează cu colegii de la marketing pentru a crea conținut relevant, valoros și captivant, care să reflecte valorile companiei și identitatea brandului.

Acest conținut poate include anunțuri de angajare, videoclipuri despre mediul de lucru, povești ale angajaților existenți, articole educaționale, infografice, chestionare sau webinare.

5. Distribuie și promovează conținutul de recrutare

Odată ce ai gata materialele de recrutare, începe să le distribui. 

În funcție de cât de mult dorești să crești vizibilitatea, dar și de bugetul pe care îl ai, poți alege între variantele de promovare gratuite sau cele plătite. 

Nu uita să optimizezi conținutul pentru motoarele de căutare și să segmentezi campaniile de e-mail în funcție de tipologia candidaților. Dacă beneficiezi de resurse financiare, poți apela și la serviciile unui influencer pentru a promova diverse materiale sau informații despre companie.

6. Creează un proces de aplicare simplu

Un proces de aplicare clar și rapid îi încurajează pe candidați să facă primul pas fără ezitare. Evită formularele complicate și cere doar informațiile esențiale. Cu cât drumul spre primul interviu e mai simplu, cu atât cresc șansele să atragi oamenii potriviți. 

7. Atrage și convertește candidații

Fii mereu aproape de candidații tăi - păstrează legătura cu ei, răspunde-le la întrebări, oferă feedback și arată-le ce face din compania ta un loc de muncă potrivit pentru ei.

Cu cât procesul de aplicare e mai simplu și mai clar, cu atât e mai ușor să-i convingi să facă pasul următor. 

5 idei pentru a folosi Marketingul în recrutare

1. Creează conținutul potrivit

Odată ce ai aflat unde se află candidații pe care ți-i dorești, începe să creezi conținut având în vedere specificul mediului unde vei publica. Iată două exemple:

LinkedIn - conținut profesional

  • Creează conținut care demonstrează expertiza companiei: publică articole în care să abordezi diferite subiecte de actualitate din domeniul în care activează compania ta.
  • Distribuie povești ale angajaților: roagă-ți colegii să scrie texte scurte despre cum munca în companie îi ajută să se dezvolte profesional.
  • Folosește video-uri de prezentare: fă clipuri scurte care prezintă echipa și cultura.
  • Provocări și proiecte interesante: creează postări despre proiectele complexe la care lucrează unele echipe și descrie pe scurt procesele de lucru.

Instagram - conținut informal

  • Imagini din culise: surprinde-ți colegii când lucrează la un proiect sau în timpul unei ședințe.
  • Sărbători: prezintă cum arată o zi de naștere la birou, un happy-hours sau alte momente în care tu și colegii tăi sărbătoriți ceva.
  • Prezentări ale membrilor echipei: roagă-i pe colegi să-și facă o prezentare mai informală, care să includă atât detalii profesionale și cât personale.

2. Personalizează comunicarea

Segmentează candidații și creează mesaje diferite pentru ei: 

  • Studenți pentru internship sau stagii de practică
  • Proaspăt absolvenți pentru joburile de entry-level
  • Profesioniști experimentați
  • Specialiști în domenii specifice
  • Candidații pentru poziții de conducere

3. Implică tehnologia cât mai mult

Utilizează aplicații care te pot ajuta să:

  • Ai un sistem de tracking al candidaților și al comunicărilor făcute către ei. Nu ai vrea să trimiți de două ori aceeași comunicare către un candidat.
  • Automatizezi comunicările, astfel încât să nu trebuiască să trimiți manual e-mailuri.
  • Analizezi în detaliu performanța fiecărei campanii sau proces pe care le-ai implementat. Urmărește indicatori precum rata de conversie a aplicațiilor, sursele celor mai buni candidați, timpul petrecut pe pagina de cariere. 

4. Folosește puterea storytelling-ului

Candidații vor povești autentice. Ei vor să înțeleagă: 

  • Cine este compania și care sunt valorile care o ghidează    
  • Ce îi face pe actualii angajați să lucreze aici
  • Care sunt provocările și oportunitățile reale din companie

5. Evită comunicarea impersonală

Printre lucrurile care îi îndepărtează cel mai mult pe candidați se numără:

  • Comunicarea generică și impersonală
  • Lipsa autenticității
  • Neconcordanța dintre mesajul transmis și realitatea internă din companie
  • Ignorarea feedback-ului candidaților

3 exemple de companii care folosesc strategii de marketing în procesul lor de recrutare

Campanii inspiraționale: Google

Google a lansat o inițiativă care încurajează femeile și grupurile slab reprezentate să vorbească despre realizările lor.

Acest lucru a dus la creșterea vizibilității companiei ca angajator incluziv și a atras candidați care prețuiesc diversitatea și recunoașterea

Concurs creativ de recrutare: Ogilvy

Ogilvy a creat o campanie creativă invitând candidații să se filmeze vânzând o cărămidă. Prin utilizarea rețelelor sociale și YouTube, campania a oferit un internship plătit și șansa de a participa la un festival prestigios de publicitate, atrăgând vânzători talentați și stârnind curiozitate în industrie.

Employer branding continuu: Bookster

Prin toate activitățile pe care le face, Bookster s-a poziționat ca o companie cu o cultură deschisă, flexibilă, focusată pe învățare și dezvoltare. Imaginea pe care și-au creat-o este cea de loc de muncă în care mergi cu drag și crești în fiecare zi.

E rândul tău

Folosirea marketingului în recrutare nu este doar o tendință, ci o strategie necesară. Companiile care înțeleg și aplică aceste principii vor reuși să atragă mai ușor cei mai buni candidați într-o piață din ce în ce mai competitivă.

De aceea, dacă vrei ca și compania ta să fie printre primele opțiuni ale candidaților, e timpul să transformi recrutarea dintr-un proces administrativ într-o experiență care le spune candidaților o poveste despre compania ta.

Și nu uita: construirea unei strategii solide de marketing pentru recrutare este un proces continuu de învățare și adaptare, așa că tratează această inițiativă cu răbdare și consecvență.

Pe aceeași temă...

Cum să folosești testele de personalitate în recrutare (și 5 exemple)

Descoperă cum să folosești corespunzător testele de personalitate, astfel încât să identifici candidații cu abilități interpersonale puternice.

Citește în continuare

Comments

Top articole pentru HR

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări su...

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.  Cele mai bune întrebări diferă de rolul pentru care recrutezi, de tipul de interviu pe care îl susții și de abilitățile pe care dorești să le evaluezi. Iar găsirea acestora necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător din care vei afla: 1. Ce să faci înainte de a susține primele interviuri 2. Care sunt tipurile de interviuri și întrebările pentru fiecare 3. Ce întrebări să folosești în funcție de abilitățile evaluate 4. Ce întrebări de interviu nu ar trebui să adresezi 5. Cum să structurezi interviurile și să asiguri cursivitatea interviu...

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin ...

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi ...