Skip to main content

Cum pot recrutorii să recâștige încrederea candidaților, într-o piață dificilă

experienta candidati recrutare


Dacă ești recrutor, este posibil să te fi confruntat în ultima vreme cu o dificultate în găsirea candidaților de care ai nevoie. Iar dacă ești un candidat care își caută un loc de muncă, se poate să te fi lovit de joburi cu cerințe nerealiste sau de companii care nu oferă niciun răspuns la aplicația ta.

De ce într-o piață cu multe joburi disponibile și mulți candidați pregătiți, este atât de greu pentru ambele tabere să-și găsească perechea?

Unul dintre motive este legat de neîncrederea pe care candidații o au în recrutori. Este suficient să intri pe rețele precum LinkedIn, Reddit sau TikTok și vei găsi comentarii critice sau ironice legate de procesele de recrutare ale unor companii. 

Și, deși frustrarea este de înțeles în unele cazuri, nu mereu este direcționată corect. De cele mai multe ori, recrutorii nu sunt de vină pentru această situație. Dar, pe de altă parte, ei sunt în poziția perfectă să ajute la schimbare și să repare relația cu cei care caută un job.

Află din acest articol cum pot recrutorii să recâștige încrederea candidaților prin inițiative care se concentrează pe experiența acestora, comunicare mai bună și practici etice de angajare. 

De ce nu mai au candidații încredere în recrutori?

Încrederea pe care candidații o aveau în recrutori sau în corectitudinea și eficiența proceselor de recrutare a scăzut în mod susținut în ultima perioadă. Principalele motive sunt legate de schimbările economice, dar și de comunicarea slabă, practicile de angajare învechite și o nepotrivire fundamentală între așteptările de angajare și realitățile pieței.

Contextul economic 

În ultima vreme, sunt foarte multe companii care fie nu mai angajează, fie fac concedieri semnificative. De exemplu, concedierile în masă din sectorul IT au ajuns să fie parte din normalitate.

Această incertitudine a dus la un proces de angajare prelungit și mai precaut: multe interviuri, teste complexe, răspunsuri primite greu. Prin urmare, este de înțeles că pentru candidați este o experiență obositoare, uneori frustrantă și deseori demotivantă.

Procese de recrutare nepotrivite

Recrutarea nu este o muncă simplă nici în condițiile unei piețe normale. Cu toate acestea, este important să-ți găsești resurse pentru a le oferi candidaților o experiență cât mai plăcută. Sau cel puțin nu una negativă.

Iată cele mai des întâlnite motive care influențează negativ candidații:

  • E-mailuri de respingere standardizate sau „ghosting” după ce un candidat a participat la mai multe runde de interviuri.
  • Niciun răspuns din partea recrutorului atunci când un candidat solicită feedback.
  • Procese de recrutare anevoioase, cu multe runde de interviuri și teste complexe.
  • Salarii sub nevoile candidaților, dar cerințe foarte ridicate.
  • Cerințe de experiență existentă pentru candidații aflați la început de carieră.
  • ⁠Situațiile în care Hiring Managerii și recrutorii nu sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește salariul sau responsabilitățile postului. Candidaților li se prezintă un lucru când aplică și li se spune altceva în timpul procesului de interviu.⁠

Totuși, cei mai mulți recrutori sunt buni profesioniști, au intenții bune față de candidați și încearcă să-și facă treaba cât mai bine cu ce au la dispoziție. 

Problema este că de multe ori se află la mijloc, între așteptările candidaților și regulile companiei. Recrutorii ajung să aplice practici pe care nici ei nu le consideră corecte și sunt prinși în sisteme pe care nu le-au ales și nici nu le-au creat ei. Iar de multe ori, nu au nici instrumentele potrivite pentru a-și face treaba cum trebuie.

Cum pot recrutorii să recâștige încrederea candidaților

Iată câteva moduri prin care, ca recrutor, poți crea o relație sănătoasă cu candidații, chiar dacă nu întotdeauna stă totul în puterea ta:

1.⁠ ⁠Îmbunătățește transparența și stabilește așteptări clare

Totul începe cu primul pas din procesul de angajare. Fii sincer(ă) cu privire la realitățile pieței muncii și încearcă să prezinți situația așa cum este de fapt. Prin urmare, dacă înghețările de angajări sau problemele bugetare pot afecta procesul de angajare, informează candidații din timp.

  • Elimină orice anunțuri de joburi vechi sau care nu mai sunt de actualitate. Dacă le menții active, nu faci decât să creezi așteptări false și să le irosești candidaților timpul dedicat aplicării. 
  • Descrie clar intervalele salariale în anunțurile de angajare, precum și beneficiile oferite. Acest lucru stabilește încrederea de la început și atrage tipul potrivit de candidați.
  • Comunică termenele de angajare în mod realist. Informează candidații despre perioada de care aveți nevoie ca să luați o decizie. Dacă un proces durează 6 săptămâni sau mai mult, informează candidații de la început. Să-i lași în așteptare poate fi perceput ca fiind lipsit de respect și creează o imagine proastă atât despre companie, cât și despre tine.

2.⁠ ⁠Prioritizează comunicarea cu candidații

Nemulțumirea multor candidați vine din modul de comunicare, sau chiar lipsa acesteia, în relația cu recrutorul. Fă din relația cu candidații un task cu prioritate:

  • Oferă feedback personalizat. Chiar și doar câteva propoziții de feedback onest și constructiv lasă o impresie mai bună.
  • Răspunde-le prompt candidaților. Un mesaj scurt care îi informează despre stadiul în care se află în procesul de recrutare contează mult.
  • ⁠Creează-ți un proces de lucru structurat. Include în acesta pași precum update-uri prin email sau telefon pentru a menține candidații informați.
  • Fii sincer(ă) dacă apar modificări la rolul pentru care candidații au aplicat, chiar dacă nu este ceva ce a ținut de tine. Informează-i dacă un post este închis sau a fost mutat într-un alt departament.

Pe aceeași temă...

De ce se retrag unii candidați din procesul de recrutare 

Ce îi nemulțumește cel mai des pe candidați? Și ce poți face pentru a ameliora lucrurile? Află direct de la aceștia, din acest articol.

Citește în continuare

3.⁠ ⁠Echilibrează automatizarea cu interacțiunea umană

Comunicarea cu candidații pe parcursul procesului de recrutare este foarte importantă. Însă, în viața reală, o comunicare individualizată pur și simplu nu este posibilă atunci când sute de candidați aplică pentru aceeași poziție și doar 2 sau 3 ajung în runda finală.

De cele mai multe ori, mai ales în cadrul companiilor mai mari, un recrutor nu poate acorda atenție personală fiecărui candidat care trimite CV-ul. Ce poți face în acest caz? Folosește-te de tehnologie:

  • Trimite un mesaj automat atunci când primești o aplicație, pentru ca cel care a aplicat să știe că CV-ul lui a ajuns la destinatar.
  • Anunță candidații atunci când au fost respinși, indiferent de stadiul în care erau. Chiar dacă aplicația lor a fost respinsă după primul screening sau al treilea interviu, candidații merită să afle acest lucru, pentru a nu-și pierde timpul așteptând în zadar un răspuns de la tine.
  • Folosește mesaje standard pe care să le trimiți candidaților pentru a-i anunța de evoluția procesului de recrutare – de exemplu că au trecut într-un nou stadiu și că vei reveni către ei cât de curând posibil.

Păstrează toată comunicarea cu candidații simplă și autentică și, când este nevoie de personalizare și intervenție umană, nu ezita să o faci, indiferent de etapa de recrutare în care a ajuns candidatul respectiv.

4.⁠ ⁠Devino un avocat pentru candidați

Deciziile reale de angajare vin de sus în jos. Recrutorii sunt la mijloc, între conducerea companiei și candidați, iar de multe ori ei au responsabilitatea de a ține partea tuturor celor implicați. Însă atunci când  cerințele și politicile companiei afectează în mod negativ experiența candidaților, tot recrutorilor le revine responsabilitatea de a-și spune părerea și a încerca să schimbe ceva. 

Iată ce poți face în aceste cazuri:

  • Atrage atenția managerilor asupra cerințelor de job nerealiste. De exemplu, un manager de social media nu ar trebui să facă și SEO sau să se ocupe de identitatea de brand. Un project manager într-un proiect IT nu are nevoie să știe să scrie cod. Sau cineva care aplică pe o poziție de entry-level nu are cum să aibă 3 ani experiență pe acel rol.
  • Ai grijă ca salariile oferite să fie corecte, în conformitate cu nivelul pieței și munca realizată. Iar dacă lucrezi într-o companie cu bugete reduse, atunci vorbește cu candidații despre acest aspect încă de la început. Oferă-le așteptări realiste și chiar susține-i în negocieri. Ajută-i să își construiască un argument solid pentru a primi o remunerație corectă.
  • Discută deschis cu managerii tăi despre volumul mare de lucru și despre cum acesta îți afectează timpul alocat comunicării cu candidații. Dacă nu se pot face ajustări, e important să le transmiți candidaților că traversezi o perioadă aglomerată și că pot apărea întârzieri în oferirea unui răspuns.
  • Construiește relații pe termen lung. Faptul că cineva nu este persoana potrivită acum nu înseamnă că nu va fi peste șase luni sau un an. Comunică deschis respingerea de acum și cere candidatului permisiunea de a-l păstra în baza voastră de date pentru oportunități viitoare.

De ce este importantă încrederea candidaților

Să câștigi încrederea candidaților nu este doar ceva opțional, ci este o necesitate într-un mediu de recrutare tot mai competitiv. O comunicare sinceră, clară și transparentă nu doar că îmbunătățește experiența candidatului, ci contribuie direct la performanța procesului de recrutare și la imaginea companiei.

  • Atragi candidați de calitate mai bună. Candidații bine pregătiți își aleg cu grijă companiile cu care interacționează, iar transparența și profesionalismul devin criterii-cheie în decizia lor.
  • Scurtezi timpul de recrutare. O relație bazată pe încredere reduce ezitările și neînțelegerile, ceea ce accelerează procesul și îl face mai eficient.
  • Crești rata de acceptare a ofertelor. Candidații care au avut o experiență pozitivă sunt mai dispuși să accepte oferta și să renunțe la alte opțiuni, pentru că simt că aleg o companie care îi respectă.
  • Reduci rata de abandon în timpul procesului. Comunicarea constantă și sinceră îi face pe candidați să rămână implicați și să nu abandoneze procesul de recrutare din cauza lipsei de feedback sau a incertitudinii.
  • Întărești brandul de angajator. Într-o piață plină de povești negative și frustrări legate de recrutare, o companie care tratează candidații corect se evidențiază imediat.
  • Creezi oportunități pentru viitoare colaborări. Chiar dacă un candidat nu e potrivit acum, o experiență pozitivă îl poate face să revină cu interes în viitor sau să recomande compania ta altora.
  • Crești loialitatea și angajamentul după angajare. Când cineva se simte respectat încă din faza de recrutare, e mai predispus să rămână motivat și implicat pe termen lung.

Într-o lume în care mulți candidați se simt invizibili sau tratați superficial, încrederea poate fi elementul care face cu adevărat diferența. Recrutarea nu este doar despre a găsi o persoană pentru un post disponibil, ci despre a construi relații reale, pe termen lung, iar totul pornește de la încredere.

E rândul tău

Recrutorii se confruntă cu o lipsă de încredere, dar practicile etice de angajare, transparența și o comunicare mai bună o pot reconstrui.

Ține cont că scopul tău nu e să atingi perfecțiunea, ci să faci pași înainte. Ca recrutor, poți schimba modul în care funcționează angajările, pas cu pas, cu fiecare interacțiune. Schimbări mici, dar semnificative, în transparență și comunicare pot reconstrui încrederea pierdută prin procese impersonale și netransparente.

Pe aceeași temă...

De ce se retrag unii candidați din procesul de recrutare 

Ce îi nemulțumește cel mai des pe candidați? Și ce poți face pentru a ameliora lucrurile? Află direct de la aceștia, din acest articol.

Citește în continuare

Comments

Top articole pentru HR

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu de angajare structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i faci pentru a-l defini.   Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări su...

15 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

În cele mai multe cazuri, recrutorii apelează la e-mail atunci când comunică sau interacționează cu candidații. E-mailurile devin astfel principalele modalități prin care poți contacta și păstra legătura cu candidații, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, ele trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Peste jumătate din candidați declară că o comunicare defectuoasă în procesul de recrutare ridică un semnal de alarmă cu privire la companie și i-ar putea determina să nu accepte oferta acesteia.  Dacă e-mailurile pe care le folosești în recrutare sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care vin ...

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.  Cele mai bune întrebări diferă de rolul pentru care recrutezi, de tipul de interviu pe care îl susții și de abilitățile pe care dorești să le evaluezi. Iar găsirea acestora necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător din care vei afla: 1. Ce să faci înainte de a susține primele interviuri 2. Care sunt tipurile de interviuri și întrebările pentru fiecare 3. Ce întrebări să folosești în funcție de abilitățile evaluate 4. Ce întrebări de interviu nu ar trebui să adresezi 5. Cum să structurezi interviurile și să asiguri cursivitatea interviu...

Cum să prezinți un angajat nou echipei (modele de e-mail)

Colegii noi sunt o veste bună. Iar veștile bune trebuie împărtășite și cu alții, pentru ca bucuria să fie mai mare.  De aceea, atunci când un angajat nou se alătură echipei, îi poți anunța venirea în întreaga companie. În felul acesta, nu numai că îi vei face pe noii angajați să se simtă bine-veniți, dar îți vei încuraja și colegii să înceapă o conversație cu aceștia.  Sunt multe moduri prin care poți prezenta un nou coleg în echipă. Cel mai ușor este să trimiți un e-mail de bun venit în prima zi de lucru a acestuia. Include câteva informații care îi vor ajuta pe ceilalți să afle mai multe și să aibă un punct de plecare pentru discuțiile de cunoaștere. Totodată, pe lângă e-mailul de prezentare, la fel de important este să îl informezi pe noul angajat la ce să se aștepte în primele zile de lucru. Pentru asta, îi poți trimite un e-mail cu câteva informații care îi vor fi utile pentru a se integra mai ușor și pentru a-i răspunde posibilelor întrebări. În acest articol vei găsi ...