Skip to main content

Ghidul definitiv al recrutării: tot ce ai nevoie pentru angajarea candidaților de excepție

recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition

Cele mai bune procese de recrutare îți aduc cei mai buni candidați 

Dincolo de sarcinile de zi cu zi, recrutarea este despre aducerea celor mai buni oameni în echipa ta. Iar asta ar trebui să fie un motiv de bucurie. De aceea, am creat această colecție de ghiduri cuprinzătoare care să te ajute să planifici, să construiești și să-ți îmbunătățești procesele de recrutare – de la formularea descrierii de job până la onboardingul noilor angajați.

recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition




Parcurge ghidul în întregime sau explorează temele dorite:
4. Comunicarea cu candidații
recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition

Planificarea proceselor de recrutare

Tot ce trebuie să știi despre construirea unui proces de recrutare de succes

Un proces de recrutare eficient te va ajuta să îmbunățești principalii indicatori ai recrutării (cum ar fi timpii de ocupare a unei poziții sau rata de retenție a candidaților), dar și să atragi mai mulți candidați de calitate și să reduci costurile de angajare. În acest articol am detaliat tot ce trebuie să știi despre construirea proceselor de recrutare: de la strategiile de marketing în recrutare și atragerea candidaților pasivi, până la tehnicile de organizare și tehnologiile pe care le poți folosi pentru a-ți ușura munca.

Citește articolul ▶

Cum să formulezi o descriere de job care să iasă în evidență

Descrierile de joburi sunt o oportunitate valoroasă pentru crearea unei prime impresii plăcute în fața potențialilor candidați. De la felul în care sunt structurate până la limbajul folosit, acestea trebuie să îi atragă pe cei mai buni dintre candidați - în special pe aceia care își doresc mai mult de la cariera lor decât îndeplinirea sarcinilor de bază. Acest articol – și template-ul gratuit pe care îl include – a fost conceput pentru a te ajuta să formulezi descrieri de job care să iasă în evidență prin respectarea câtorva principii esențiale.

Citește articolul ▶

Cel mai bun moment pentru a angaja candidați de excepție

Cei mai buni candidați de pe piața muncii sunt în general greu de accesat, datorită cererii mari și a numărului de oferte de lucru primite în mod periodic. Există, însă, câteva ocazii excepționale în care liderii vizionari trebuie să se mobilizeze pentru contactarea și atragerea candidaților de top. Parcurge acest articol pentru a-ți planifica resursele în aceste perioade și a profita de aceste oportunități atunci când nimeni altcineva nu o face.

Citește articolul ▶

recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition

Găsirea candidaților

Cele mai bune strategii de recrutare pentru atragerea talentelor de top

Ca lider sau specialist în HR, trebuie să definești și să implementezi cele mai bune strategii de recrutare care aduc valoare organizației tale. În același timp, nu trebuie să reinventezi roata atunci când construiești propria strategie de recrutare. Începe de la câteva metode testate și cunoscute pe care le poți personaliza în funcție de nevoile tale. Folosește acest articol ca punct de plecare: am documentat cele mai eficiente strategii de recrutare pentru o varietate de scenarii și provocări cu care te-ai putea confrunta.

Citește articolul ▶

Cum să atragi mai mulți candidați printr-un program de recomandări interne

Recomandările interne sunt unele dintre cele mai eficiente surse de recrutare. Mai ales pentru că îți aduc persoane deja selectate de angajații tăi, alături de care sunt gata să lucreze, cu mai puține eforturi de promovare. În acest ghid, am detaliat tot ce trebuie să știi despre recomandările interne, de la construirea unui program de referral de success până la creșterea numărului de recomandări primite.

Citește articolul ▶

Stăpânește recrutarea specialiștilor în IT

Recrutarea specialiștilor IT aduce cu sine câteva provocări specifice: trebuie să ai o abordare care să te diferențieze, o cultură atrăgătoare și să le oferi oportunitățile de care au nevoie. În plus, trebuie să te miști rapid, cum competiția pentru specialiștii în IT este mai puternică decât în alte domenii. Am detaliat în acest articol câteva practici pentru fiecare etapă a recrutării, preluate de la specialiști în domeniu și de la candidați cu experiență.

Citește articolul ▶

recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition

Evaluarea aplicanților

Cele mai bune întrebări de interviu - și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, probabil te gândești care sunt întrebările potrivite pentru evaluarea candidaților. Găsirea celor mai bune întrebări de interviu necesită puțină muncă de cercetare și deliberare, dar și câteva încercări eșuate până la găsirea variantelor optime. Pentru a veni în sprijinul eforturilor tale, am pus la punct acest ghid cuprinzător, din care vei afla care sunt cele mai bune întrebări de interviu, cum să structurezi discuțiile cu candidații și cum să evaluezi răspunsurile acestora pentru luarea celor mai bune decizii de angajare.

Citește articolul ▶

Modele de întrebări de interviu pentru toate nevoile de recrutare

Angajează oamenii potriviți punând întrebările potrivite. Inspiră-te din întrebările noastre pentru interviu, sortate după competențele pe care le analizezi sau tipul de interviu pe care îl ții. Astfel, e mai simplu să ai parte de conversații dinamice și revelatoare.

Explorează colecția de întrebări de interviu ▶

Care sunt cele mai bune metode de screening și selecție a candidaților

În lipsa unui proces de screening bine pus la punct, selecția candidaților este anevoioasă, făcând alegerea următorului coleg o activitate mai degrabă istovitoare decât plăcută. În acest ghid pas cu pas vei găsi tehnici de screening eficiente pentru simplificarea selecției candidaților, adaptate pentru fiecare etapă de evaluare din procesul de recrutare.

Citește articolul ▶
recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition




Comunicarea cu candidații

10 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

Mai mult de 20% dintre candidați nu se simt bine informați în timpul procesului de recrutare, ceea ce contribuie la o experiență de angajare neplăcută. Dacă e-mailurile pe care le folosești în timpul recrutării sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.

Personalizează după bunul plac modelele de e-mail din acest articol pentru a formula mesaje clare, prietenoase și pline de informații care să-i încredințeze pe candidați că aplicațiile lor sunt valoroase pentru organizația ta.

Citește articolul ▶

5 moduri de a îmbunătăți oferta de angajare

E o greșeală comună în recrutare să te bazezi pe faptul că, odată făcută oferta de angajare, candidatul perfect o va accepta. La urma urmei, este foarte probabil ca acesta să fie și candidatul perfect al altcuiva. Pentru ca oferta ta să rămână competitivă și să te ajute să angajezi cei mai buni oameni, trebuie ca întregul proces de ofertare să fie la fel de bine gândit ca cel de recrutare. 

În acest ghid complet am inclus toate resursele de care ai nevoie pentru a scrie oferte de angajare de succes și pentru a îmbunătăți întreaga strategie de ofertare. În plus, am inclus un model gratuit de e-mail și ofertă de angajare care să te ajute să o formulezi pe cea mai potrivită pentru compania ta.


Feedback după interviu: tot ce ai nevoie pentru a-l oferi cu succes

Să oferi feedback în timpul procesului de recrutare – fie el pozitiv sau negativ – este o parte esențială a activității de HR. Nimănui nu-i place să dea (sau să primească) vești proaste, însă este o bună practică să le oferi feedback după interviu tuturor candidaților, iar acest lucru îți va aduce beneficii pe termen lung. Desigur, asta presupune să le oferi feedback atât candidaților de succes, cât și celor care au fost respinși.

În acest articol am detaliat de ce este important să oferi feedback după interviu, cum să faci asta cu succes și căror aspecte să le acorzi atenție în mod special.


Bune practici pentru recrutarea și onboardingul de la distanță

Atunci când recrutezi de la distanță, te confrunți cu o multitudine de întrebări: Cum le pot oferi candidaților o experiență de impact? Cum se desfășoară onboardingul remote? Cum asigur o comunicare eficientă între noii angajați și echipă? Din fericire, poți folosi experiența organizațiilor care s-au confruntat cu aceleași provocări și au găsit câteva soluții. 

De aceea, am pus la un loc o colecție de bune practici învățate de la specialiștii de HR ai unor companii care lucrează remote de câțiva ani. Le poți lua în considerare pentru a-ți modela propria soluție. 

Citește articolul ▶
recruiting guide, recruiting 101, ghid recrutare, talent acquisition


Măsurarea performanței proceselor de recrutare

Cum să măsori și să îmbunătățești cei mai importanți indicatori de performanță ai recrutării

În formularea celei mai bune strategii de recrutare, te vei confrunta cu o serie de întrebări: Ce platforme de joburi îmi aduc cei mai buni candidați și care îmi consumă mai degrabă bugetul și energia fără a-mi aduce rezultate? Petrec prea mult timp pentru evaluarea CV-urilor, sau prea puțin?

În cele din urmă, toate întrebările se referă la cât de bun este procesul de recrutare pe care l-ai pus la punct. Indicatorii de recrutare sunt cei care te pot ajuta cu răspunsurile la aceste întrebări. Ei scot în evidență problemele încă din momentul în care apar și îți pun la dispoziție oportunități acționabile pentru a construi un proces de recrutare mai bun.

Citește articolul ▶

Cum poți folosi Mingle pentru nevoile tale de recrutare

Cauți un sistem de tracking al candidaților prietenos și ușor de folosit? Mingle te poate ajuta să administrezi aplicanții cu ușurință, să-ți îmbunătățești procesul de evaluare și să reduci sarcinile administrative, pentru a construi un proces de recrutare eficient.

Accesează Mingle pentru companii și spune-ne despre planurile tale, pentru a găsi împreună soluția potrivită nevoilor tale.

Descoperă Mingle

Mai multe date în recrutare, cu mai puțin efort

Descoperă cum folosește echipa LASTING aplicația Mingle pentru a organiza candidații și feedbackul într-un singur loc și pentru a accesa rapoartele de recrutare cu un singur click.

Citește studiul de caz

Comments

Top articole pentru HR

10 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

85% dintre recrutori  apelează la e-mail drept canal principal de comunicare și interacțiune cu aplicanții. E-mailurile de recrutare sunt principalele – dacă nu singurele – modalități prin care poți contacta potențialii candidați, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, acestea trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Un  studiu efectuat de IBM  relevă că mai mult de 20% dintre candidați nu se simt bine informați în timpul procesului de recrutare, ceea ce contribuie la o experiență de angajare neplăcută. Dacă e-mailurile pe care le folosești în timpul recrutării sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care v

Cum să scrii și să promovezi un anunț de angajare (și un model gratuit)

Înainte de a începe să lucrezi la anunțul de angajare și să-l promovezi, acordă-ți puțin timp pentru a „face cunoștință” cu candidatul modern. Ce trebuie să știi în mod special despre acesta este că cel mai probabil își caută job în mai multe locuri și că își folosește telefonul mobil pentru asta. Iar în timp ce site-urile de joburi continuă să fie principala sursă de căutare, mai mult de jumătate din candidați folosesc și platformele de social media pentru a-și găsi un job. Fă cunoștință cu candidatul modern În prezent, candidații petrec până la 15 ore pe săptămână căutându-și un nou loc de muncă, iar cel mai probabil își folosesc telefonul sau laptopul pentru asta. Mai mult de jumătate din căutările de joburi sunt făcute de pe mobil – de aceea angajatorii care construiesc un proces de aplicare optimizat pentru mobil au de două ori mai multe șanse să primească aplicații de calitate. Cum poți ajunge la candidați? Nu există o formulă magică în recrutare. Mai degrabă, există o varietate

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i iei pentru a-l defini.  Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări sunt apoi notate folosind un s

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi.