Skip to main content

Beneficiile tehnologiei în procesele de HR

Tehnologie HR


Înțelegerea rentabilității pe care o aduc investițiile în tehnologie este mai mult decât un simplu calcul financiar, ci merge până la analizarea impactului pe care îl au aceste investiții asupra creării unui loc de muncă modern. Tehnologia poate influența cultura organizațională, transformând compania într-o entitate mai agilă, mai informată și mai performantă.

De la automatizarea taskurilor administrative, până la furnizarea de informații utile prin analiza datelor, tehnologia devine parte integrantă a departamentelor de resurse umane.

Introducerea tehnologiei în procesele de HR nu se referă doar la menținerea pasului cu progresele tehnologice, ci la o regândire a rolului de HR prin implicarea celor care lucrează în acest departament în activitățile ce țin de strategia companiei.

În acest articol vei afla care sunt avantajele pe care tu și compania ta le puteți avea din utilizarea unor soluții tehnologice moderne în activitatea de HR, dar și ce trebuie să ai în vedere atunci când le implementezi și folosești pentru a avea o rentabilitate cât mai ridicată.

Beneficiile tehnologiei în activitatea de HR

Conform unui raport realizat de Lighthouse Research & Advisory, companiile care utilizează tehnologii precum un ATS (Applicant Tracking System ) au înregistrat o creștere de 47% a productivității - o evoluție impresionantă care nu face decât să sublinieze avantajele oferite de soluțiile moderne de HR.

Acest creștere este mai mult decât o simplă îmbunătățire a proceselor de lucru. Ea reprezintă o transformare a modului în care sarcinile sunt executate, făcând loc pentru alte activități care influențează direct productivitatea companiei.

Dar, dincolo de productivitate, integrarea tehnologiei HR este esențială și în îmbunătățirea acurateței și a detalierii informațiilor care sunt conținute în diverse raportări. Conform studiului mai sus menționat, s-a observat o îmbunătățire cu 73% a calității rapoartelor, iar o companie mai bine informată înseamnă decizii mai rapide și mai corecte.

De asemenea, utilizarea tehnologiei în procesele de HR are impact și asupra nivelului de implicare pe care îl au angajații companiei. Aceasta se întâmplă deoarece tehnologia creează un mediu de lucru mai conectat, mai transparent și mai receptiv.

Tendințe care influențează investițiile în tehnologie HR în 2024

Autorul Josh Bersin, cunoscut pentru studiile realizate în domeniul HR, subliniază importanța tot mai mare a platformelor care susțin activitatea de HR. Aceste platforme oferă diverse soluții personalizate, agile și cuprinzătoare, care răspund nevoilor diverse ale pieței de muncă moderne.

Iată câteva beneficii pe care compania ta le poate avea ca urmare a utilizării unui ATS:

1. Proces de selecție a candidaților mai eficient

Unul dintre avantajele principale ale unui ATS este capacitatea sa de a îmbunătăți calitatea angajărilor. Prin facilitarea procesului de screening, un ATS poate îmbunătăți procesul de selecție, asigurând o mai bună potrivire între candidat și nevoile companiei.

2. Reducerea costurilor de recrutare

Un ATS eficientizează procesul de recrutare, făcându-l mai eficient și mai puțin dependent de resurse externe, cum ar fi agențiile de recrutare. Folosirea lui ajută compania ta la construirea unei baze de date cu candidați, dar și la îmbunătățirea imaginii prin crearea unui proces de recrutare simplu și eficient, care produce o experiență plăcută atât recrutorilor, cât și candidaților.  

3. Creșterea productivității recrutorilor

Automatizarea taskurilor recurente, cum ar fi selectarea CV-urilor și programarea interviurilor, te pot ajuta să te concentrezi pe aspectele mai strategice ale rolului tău, cum ar fi interacțiunea cu candidații și îmbunătățirea politicii de recrutare.

Această trecere către sarcini strategice nu este doar mai împlinitoare pentru recrutori, dar adaugă și o valoare mai mare companiei.

4. Scăderea timpului de angajare

Viteza cu care sunt ocupate posturile vacante este esențială pentru menținerea productivității unei companii. Un ATS eficient reduce timpul de angajare prin eficientizarea întregului proces de recrutare, de la postarea anunțurilor de angajare până la realizarea ofertei finale.

Această eficiență nu numai că are un impact asupra rezultatului, reducând la minimum costurile asociate cu posturile libere, ci și crește rapiditatea companiei în a răspunde cerințelor pieței.

Moduri de a maximiza rentabilitatea investiției în tehnologia HR

Decizia de a investi în tehnologia HR nu este o alegere simplă, mai ales că rezultatele așteptate de la o asemenea investiție sunt legate de creșterea eficienței, experiențe mai bune pentru candidați și angajați și, în cele din urmă, o companie de succes.

Mai jos găsești câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când alegi și implementezi o nouă tehnologie de HR:

Implementare și aliniere strategică: această aliniere asigură că soluțiile tehnologice selectate contribuie direct la atingerea obiectivelor companiei, fie prin îmbunătățirea proceselor de recrutare, îmbunătățirea angajamentului angajaților sau eficientizarea taskurilor administrative.
Atunci când ai în vedere implementarea unei noi tehnologii, analizează nevoile companiei, pentru a identifica cerințele cele mai importante și cele mai bune soluții tehnologice pentru a le răspunde.

Formare și asistență continuă: pentru a obține o rată ridicată de adoptare și pentru a te asigura că toți utilizatorii pot folosi noua tehnologia la întregul său potențial, ai în vedere instruirea și asistența continuă a colegilor.
Acest lucru implică nu numai sesiuni de training inițiale, ci și asistență pentru a fi sigur că toți colegii se adaptează actualizărilor tehnologice și schimbărilor în procesele organizaționale.
O astfel de abordare încurajează conectarea utilizatorilor cu tehnologia, asigurându-se că aceasta devine o parte integrantă a fluxului de lucru HR.

Luarea deciziilor bazate pe date: Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale tehnologiei moderne este capacitatea sa de a genera informații utile prin analiza datelor. Poți valorifica acest lucru în analizele și a rapoartele generate de aplicațiile pe care le utilizezi.
Poți utiliza aceste date în deciziile strategice, de exemplu, prin identificarea zonelor de îmbunătățire a proceselor sau în productivitatea angajaților. 

Mecanisme de feedback și îmbunătățire continuă: pentru a menține o rentabilitate optimă a tehnologiilor folosite, este important ca acestea să fie îmbunătățite continuu. Acest lucru implică nu numai să rămâi la curent cu progresele tehnologice, ci și să soliciți și să acționezi pe baza feedback-ului utilizatorilor.
Prin sondaje și feedback de la colegi, poți afla informații despre eficiența sistemului folosit, capacitatea lui și nevoile de îmbunătățire. Aceste indicații îți vor fi de ajutor în luarea deciziilor cu privire la ce optimizări pot fi aduse tehnologiei utilizate.

E rândul tău

În era digitală, întrebarea nu mai este dacă să investești în tehnologia pentru activitățile de HR, ci cum să maximizezi valoarea acestor tipuri de investiții. Începe prin a căuta ce soluții sunt potrivite pentru tipul companiei tale, alege-o pe cea corespunzătoare și începe să o utilizezi împreună cu colegii tăi.

 

Comments

Top articole pentru HR

10 modele de e-mailuri esențiale în recrutare

85% dintre recrutori  apelează la e-mail drept canal principal de comunicare și interacțiune cu aplicanții. E-mailurile de recrutare sunt principalele – dacă nu singurele – modalități prin care poți contacta potențialii candidați, de aceea este atât de important ca acestea să fie bine formulate.  În timp ce modelele de e-mail pot fi o armă secretă foarte valoroasă în economisirea timpului, acestea trebuie personalizate cu grijă pentru a adresa nevoile individuale ale candidaților. Un  studiu efectuat de IBM  relevă că mai mult de 20% dintre candidați nu se simt bine informați în timpul procesului de recrutare, ceea ce contribuie la o experiență de angajare neplăcută. Dacă e-mailurile pe care le folosești în timpul recrutării sunt incomplete sau sunt percepute drept mesaje standard, candidații ar putea ajunge să se simtă mai degrabă ca o povară decât ca potențiali angajați valoroși.  Modelele de e-mail sunt totuși un bun punct de plecare pentru simplificarea sarcinilor repetitive care v

Care sunt cele mai bune întrebări de interviu și cum să evaluezi răspunsurile

Fie că ești un intervievator cu experiență sau te afli la început de drum, cel mai probabil îți dorești să găsești întrebările potrivite pentru toate tipurile de interviu pe care le susții. De la întrebările generale până la cele specifice postului, sunt multe opțiuni din care să alegi. 

Ghid de interviu: cum să susții un interviu structurat

Pentru a lua cea mai bună decizie de angajare, ai nevoie să evaluezi candidații în mod egal și să îi compari cu ușurință. Pentru asta, interviul structurat este cel mai bun instrument pe care îl poți folosi. Acesta îți permite să adresezi tuturor candidaților un set prestabilit de întrebări pe baza cărora să compari răspunsurile în mod obiectiv. În acest articol am inclus un ghid complet pentru susținerea unui interviu structurat, de la elementele pe care acesta trebuie să le conțină și până la pașii pe care să-i iei pentru a-l defini.  Ce este un interviu structurat? Interviul structurat este acel tip de interviu pentru care stabilești încă de la început întrebările pe care le vei adresa candidaților, ordinea lor și sistemul de notare pe care îl vei folosi pentru a îi evalua.  În cadrul unui astfel de interviu, întrebările adresate sunt strâns legate de cerințele de bază ale rolului, așa cum reies din descrierea acestuia. Răspunsurile la aceste întrebări sunt apoi notate folosind un s

Cum să scrii și să promovezi un anunț de angajare (și un model gratuit)

Înainte de a începe să lucrezi la anunțul de angajare și să-l promovezi, acordă-ți puțin timp pentru a „face cunoștință” cu candidatul modern. Ce trebuie să știi în mod special despre acesta este că cel mai probabil își caută job în mai multe locuri și că își folosește telefonul mobil pentru asta. Iar în timp ce site-urile de joburi continuă să fie principala sursă de căutare, mai mult de jumătate din candidați folosesc și platformele de social media pentru a-și găsi un job. Fă cunoștință cu candidatul modern În prezent, candidații petrec până la 15 ore pe săptămână căutându-și un nou loc de muncă, iar cel mai probabil își folosesc telefonul sau laptopul pentru asta. Mai mult de jumătate din căutările de joburi sunt făcute de pe mobil – de aceea angajatorii care construiesc un proces de aplicare optimizat pentru mobil au de două ori mai multe șanse să primească aplicații de calitate. Cum poți ajunge la candidați? Nu există o formulă magică în recrutare. Mai degrabă, există o varietate